Ziggo: Geen concrete plannen om analoge radio uit te faseren

Kabelaar Ziggo heeft momenteel geen concrete plannen om te stoppen met het doorgeven van het analoge radiosignaal. De kabelaar reageert hiermee op de berichten in de media dat het analoge radiosignaal bij Ziggo over iets meer dan een jaar wordt afgeschakeld.

Analoge signalen

Ziggo is momenteel bezig om gefaseerd het analoge televisiesignaal uit te schakelen. De kabelaar is hiermee gestart in april van dit jaar en deze uitfasering zal per regio worden uitgevoerd in de komende twee jaar. In december wordt in een groot deel van Amsterdam het analoge televisiesignaal afgeschakeld. De capaciteit die vrij komt door het afschakelen van analoge televisie wordt ingezet om onder andere
snelle internet te gaan aanbieden.

Nieuwe standaard

Om sneller internet te kunnen aanbieden zal Ziggo gebruik gaan maken van een nieuwe standaard: Docsis 3.1. Deze nieuwe standaard kan via de bestaande coax-kabel worden aangeboden en biedt volgens Ziggo véél meer netwerkcapaciteit dan de huidige standaard. Uiteindelijk kunnen de internetsnelheden hierdoor oplopen tot 5 Gigabit per seconde voor downloaden en 1 Gbit/s voor uploaden.

“De verbinding is daarnaast nóg stabieler, veiliger en de latency (de tijd die het netwerk nodig heeft om te reageren wanneer data wordt opgevraagd) korter.”, aldus Ziggo. Momenteel wordt er in Utrecht al op kleine schaal proefgedraaid met dit systeem.

Analoge radio

In gebieden waar het analoge televisiesignaal wordt afgeschakeld blijft het analoge radiosignaal nog gewoon beschikbaar. Het moederbedrijf van Ziggo, VodafoneZiggo, heeft van het Commissariaat voor de Media een ontheffing tot 1 januari 2021 verkregen om analoge kabelradio te mogen blijven aanbieden als de kabelaar analoge kabeltelevisie uitschakelt.

Liberty Global

Liberty Global, voor 50 procent eigenaar van VodafoneZiggo, heeft eerder de maand aangegeven dat voor een goede uitrol van Docsis 3.1 ook de frequentieruimte die momenteel wordt gebruikt voor analoge radio, benodigd is voor Internet.

Analoge radio blijft voorlopig beschikbaar

Woordvoerder Hans den Heijer van VodafoneZiggo geeft tegenover deze website aan dat er momenteel geen concrete plannen zijn voor het uitschakelen van het analoge radiosignaal. “We gaan deze twee jaar eerst analoge televisie, gefaseerd per regio, afbouwen. En voor analoge radio veranderd er voorlopig niets.“, aldus Den Heijer.

Uitbreiding

In sommige regio’s in Nederland heeft Ziggo zelfs het aanbod op de analoge FM uitgebreid. Zo is Radio Continu in delen van Utrecht en Limburg onlangs toegevoegd aan het aanbod.

Delta

Kabelaar Delta, actief in de provincie Zeeland, heeft in augustus van dit jaar naast het analoge televisiesignaal ook het analoge radiosignaal afgeschakeld. Delta gaat de vrijgekomen capaciteit gebruiken voor onder andere het aanbieden van sneller internet.