Ziggo start met afschakelen kanalen Ziggo Sport Totaal in SD-kwaliteit

Kabelaar Ziggo is gestart met het afschakelen van de kanalen van Ziggo Sport Totaal in standaardkwaliteit (SD). Het gaat om de kanalen Select, Voetbal, Racing en Golf. Deze kanalen zijn bij de kabelaar ook in HD-kwaliteit te zien.

Capaciteit

Ziggo heeft enige tijd geleden al aangekondigd dat op termijn de uitzendingen van een aantal premium televisiezenders in standaardkwaliteit gestaakt gaan worden.
De kabelaar wil met het stopzetten van de uitzendingen in SD-kwaliteit capaciteit vrijmaken om meer zenders in HD-kwaliteit door te geven.

Film 1

Sinds begin maart worden de kanalen van de filmzender Film 1 alleen nog doorgegeven in HD-kwaliteit, de doorgifte in SD-kwaliteit is gestaakt door de kabelaar.

Doorgifte

De kabelmaatschappij gaf tot begin dit jaar van elke televisiezender die in HD-kwaliteit (MPEG-4-standaard) wordt uitgezonden ook nog een versie in SD-kwaliteit (MPEG-2-standaard) door. Aangezien er in het voormalige Casema/@Home-gebied nog veel digitale televisie-ontvangers bij abonnees staan die het HD-signaal niet kunnen ontvangen geeft Ziggo deze signalen “dubbel” door.

In het voormalige UPC-gebied speelt dit probleem niet omdat alle digitale ontvangers daar in bruikleen zijn er geen ontvangers meer zijn die geen HD-signaal kunnen ontvangen.

Ziggo Sport Totaal

De kabelaar lijkt nu een begin te hebben gemaakt met het afschakelen van de SD-kanalen van de betaalzender Ziggo Sport Totaal. Vanuit diverse delen van Nederland wordt
er melding gemaakt dat de kanalen Ziggo Sport Totaal Select, Voetbal, Racing en Golf alleen nog in HD-kwaliteit bekijken. De afschakeling wordt gefaseerd uitgevoerd. De kanalen Extra 1 en Extra 2 van de betaalzender worden bij de kabelaar alleen in SD-kwaliteit doorgegeven en die doorgifte blijft derhalve onveranderd voorlopig.

Website

Via een speciale website kunnen abonnees die nog een SD-ontvanger bezitten en bepaalde kanalen niet meer kunnen ontvangen een nieuwe ontvanger tegen gunstige voorwaarden verkrijgen.

Update: Het verdwijnen van de SD-zenders van Ziggo Sport Totaal kan ook te maken hebben met configuratiefouten in het digitale televisienetwerk van de kabelaar. Hierdoor kunnen de SD-zenders van de sportzender bij sommige ontvangers niet worden weergegeven. Ziggo is om een reactie gevraagd.