De zogenaamde L-band zal in de toekomst niet meer worden ingezet voor digitale radio via de ether (DAB+). Dit blijkt uit een besluit van minister Kamp (Economische Zaken). De frequentieband zal worden ingezet voor mobiele datadiensten en worden vergund middels een veiling. Het besluit rond de nieuwe bestemming van de L-band komt grotendeels overeen met het voorstel zoals dat eerder is geconsulteerd aan betrokken partijen. Deze consultatie vond begin dit jaar plaats.
L-band
In het huidige frequentieplan is de L-band (1452 MHz tot 1492 MHz) nog inzetbaar voor digitale radio via de ether. Dit is zowel mogelijk via aardse zendmasten (T-DAB) als via de satelliet (S-DAB). In het besluit voor het nieuwe frequentieplan wordt de toepassing digitale radio geschrapt voor de L-band. In Nederland wordt momenteel alleen digitale radio via de ether uitgezonden via de zogenaamde VHF-band. Er zijn in het verleden wel enkele testuitzendingen voor DAB+ uitgevoerd op de L-band.
Lokale radio
De bedoeling was dat de publieke lokale omroepen in Nederland gebruik zouden gaan maken van de L-band voor hun digitale etheruitzendingen. Veel DAB+-radio’s die in Nederland zijn verkocht beschikken echter niet over ontvangst van de L-band. Daarnaast blijken er voor een goed dekkend netwerk veel steunzenders nodig te zijn in een klein gebied. Dit maakt digitale radio via de ether op de L-band een kostbare zaak. Inmiddels is er voor lokale radiozenders ruimte gevonden in de reguliere VHF-band.
OLON
Tijdens de consultatieronde voor de L-band heeft de OLON, de overkoepelende organisatie voor lokale omroepen in Nederland, aangegeven dat het gebruik van de L-band voor omroeptoepassingen ook in de toekomst benodigd is. De OLON wil de L-band onder andere gaan gebruiken voor het distribueren van signalen naar haar toekomstige DAB-zenders toe. . “Het schrappen van frequenties in de L-Band t.b.v. DAB voor de lokale omroep kan pas aan de orde zijn indien hiervoor in de plaats voldoende frequentieruimte gegarandeerd kan worden in Band III (redactie: VHF-band).”, aldus Marcel Mokveld van de OLON.
De minister geeft echter aan in zijn besluit dat aan dit verzoek geen gevolg kan worden gegeven. “Deze band is Europees geharmoniseerd voor een supplemental downlink. In de afgelopen decennia is apparatuur-ontwikkeling voor radio omroep in de L-band niet van de grond gekomen, en deze is ook niet meer te verwachten.”, aldus minister Kamp.
SDL
De minister besluit in het nieuwe frequentieplan voor om de L-band alleen nog te gaan gebruiken voor “Supplemental downlink” (SDL). Dit betekent dat de frequenties alleen worden ingezet voor signalen vanaf een basisstation naar een (mobiel) eindstation. “Een operator met gebruiksrecht voor deze band kan deze combineren met een andere band voor mobiele communicatie en daardoor extra capaciteit op zijn mobiele netwerk creëren.
Hiermee kan een mobiele operator zijn netwerkcapaciteit beter laten aansluiten op het doorgaans asymmetrische mobiele verkeerspatroon, dat wil zeggen met (veel) meer downlink verkeer dan uplink verkeer. Daardoor kan de gebruikerservaring van de mobiele internetter aanzienlijk worden verhoogd.”, aldus de minister in een toelichting.
Gecombineerde veiling
De frequenties zullen via een veiling op een nog nader te bepalen moment worden verdeeld: “Deze band schaars en waardevol spectrum betreft. Om die reden is een veiling voor deze band het aangewezen verdeelinstrument, als maatwerkveiling of als onderdeel van een gecombineerde veiling waarin vergunningen uit meer banden worden verdeeld.”,aldus de minister. Er gaat onderzocht worden of deze L-band-veiling al dan niet gecombineerd zou moeten worden met een veiling voor andere vergunningen voor mobiele communicatie. In elk geval zal de voorbereiding van de L-bandveiling in 2016 aanvangen.