Aandacht voor ‘Brexit’-referendum op radio en televisie

Op diverse radio- en televisiezenders is er vandaag en morgen aandacht voor het Brexit-referendum dat vandaag wordt gehouden in Groot-Brittannië.

Brexit

Brexit is een samenstelling tussen ‘Britain’ en ‘Exit’. De term heeft betrekking op een eventueel uittreden van Groot-Brittannië uit de Europese Unie (EU). De Britse regering heeft bepaald dat er op donderdag 23 juni een referendum over het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk zal worden gehouden. Het laatste referendum over het EU lidmaatschap van Groot-Brittannië had plaats in 1975. Een meerderheid van het Britse volk steunde de continuering van het lidmaatschap van het VK van de Europese Economische Gemeenschap (EEG), de voorganger van de EU

RTL Z

Vandaag, donderdag 23 juni, doet Z Today om 23.00u live verslag van de laatste ontwikkelingen. Presentator Paul van Liempt peilt de reacties in Londen, Brussel én de Amsterdamse kroeg waar Britten bijeenkomen om de uitkomst te volgen. Hieke Jippes, journaliste en voormalig correspondent in Groot-Brittannië en de in Londen wonende publicist Joshua Livestro geven commentaar.

Op vrijdag, de dag na het referendum is er om 6.00u en 7.00u een live ontbijtshow te zien onder de naam ‘The Full English Brexit Breakfast Show’. In dit programma aandacht voor de definitieve uitslag. Roland Koopman ontvangt Mathieu Segers, hoofddocent en historicus aan de Universiteit van Utrecht en specialist op het gebied van de Europese integratie, en Fabian Amtenbrink, professor Europees Recht aan de Erasmus Universiteit. Ook zijn er bijdragen van de RTL Nieuws-correspondenten in Parijs, Berlijn, Brussel en de politieke verslaggevers in Den Haag, voor de laatste reacties uit Europa en de politiek.

NPO 1

NPO 1 volgt de uitslag van het referendum, vrijdag 24 juni, vanaf 7.00 uur met extra uitzendingen van het NOS Journaal. Verder wordt elk uur een update gegeven van het actuele nieuws rond het referendum uit binnen- en buitenland. ’s Avonds besteden EenVandaag (NPO 1) en Nieuwsuur (NPO 2) aandacht aan de ontknoping van het referendum. Correspondent Tim de Wit en verslaggever Eva Wiessing (Londen) en Arjan Noorlander (Brussel) vertellen welke gevolgen de uitslag van het referendum heeft voor de Britten en voor de EU. Daarnaast zijn er reacties vanuit de politiek in Den Haag, Berlijn en Parijs en wordt antwoord gegeven op de vraag wat deze uitslag betekent voor Nederland.

VRT Een

Op televisiezender VRT Eén worden vrijdagochtend om 7, 8 en 9 uur extra edities van “Het  Journaal” uitgezonden. die telkens zowat een half uur zullen duren. Goedele Wachters ontvangt o.a. professor Hendrik Vos en gewezen Europees Commissaris Karel De Gucht.

VRT Radio 1

Ook de Vlaamse openbare omroep VRT besteedt aandacht aan het Brexit-referendum. Op donderdag 23 juni richt VRT Radio 1 de schijnwerpers helemaal op Groot-Brittannië. Het radioprogramma Studio France gaat die dag verder onder de naam Studio London. Ayco Duyster, Lode Roels, Ruth Joos, David Naert en Xavier Taveirne loodsen de luisteraar van 13 uur tot middernacht door de dag die de geschiedenis van Europa kan veranderen.

Er is live verslaggeving vanuit Groot-Brittannië. Het referendum, de inzet en het resultaat worden bekeken vanuit economische, politieke en historische hoek. Er zijn gesprekken met Belgen in Groot-Brittannië en Britten in België. Steven Rombout houdt de beurzen in de gaten, en Bart Staes en Gerolf Annemans gaan in debat over de Brexit. Op vrijdag 24 juni, opent De ochtend al om vijf uur ’s morgens de deuren op VRT Radio 1. Later op vrijdag is Guy Verhofstadt te gast bij Radio 1.

VRT Radio 1 is in Zuid-Nederland te ontvangen via FM en DAB, landelijk via alle digitale radiopakketten en wereldwijd via Internet. De VRT houdt ook een nieuwsdossier bij via haar website deredactie.be

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.