“Niet alleen zendvermogen van belang voor goede lokale DAB+-ontvangst”

Niet alleen het zendvermogen is van belang voor een goede ontvangst van lokale radiozenders via de digitale ether (DAB+). Dit zegt René Stevens van het bedrijf HF Prints tegenover deze website. Stevens reageert hiermee op de conclusies die zenderexploitant Broadcast Partners bekend maakte naar aanleiding van een uitgevoerde pilot met lokale radiozenders in Den Haag.

Aanzienlijke zendvermogens

Uit deze pilot kwam volgens Broadcast Partners naar voren dat een aanzienlijk zendvermogen (300 watt of meer) nodig is voor een goede dekking van lokale radiozenders via DAB+. Een hoog zendvermogen vanaf één zendmast zou volgens de exploitant een beter resultaat geven dan een meerdere steunzenders met een lager vermogen.

Protectielevel

René Stevens is namens zijn bedrijf HF Prints ook betrokken bij diverse pilots in Nederland met lokale radiozenders via DAB+. Hij geeft aan dat niet alleen het zendvermogen van invloed kan zijn. Ook het zogenaamde protectielevel heeft veel invloed op het bereik. Via DAB+ is het mogelijk om naast een audiosignaal ook zogenaamde “corrigerende” data mee te versturen.

Gradaties

Hierbij is het mogelijk om in diverse gradaties dit zogenaamde “protectielevel’ mee te sturen. Hoe meer corrigerende data er meegestuurd wordt hoe minder signaal de ontvanger nodig heeft om een goede doorgifte van de radiozender te geven. Nadeel is wel dat er dan minder radiozenders op een DAB+-kanaal kunnen worden doorgegeven.

Rijswijk

René Stevens is onder andere betrokken bij een een pilot met digitale radio voor de lokale omroep van Rijswijk (Feelgood Radio). Hierbij wordt gebruik gemaakt van hoogste protectieleven (EEP1). Hierdoor kan met een relatief laag vermogen toch in een aanzienlijk gebied een storingsvrije ontvangst worden gecreëerd. Er is dan nog steeds plek voor zes lokale radiozenders via een DAB+-kanaal en dat is voor de meeste regio’s meer dan voldoende.

Hoge vermogens niet perse nodig

Volgens Stevens is het niet perse nodig om met hoge vermogens te werken voor lokale radiozenders via DAB+ zoals Broadcast Partners aangeeft. “Je bereik met een 100 Watt DAB+-zender met protectielevel EEP1 is net zo groot dan 350 Watt in EEP3 of bijna 1000 Watt in EEP5.”,aldus Stevens tegenover deze website. In de test van Broadcast Partners in Den Haag werd veelal gebruik gemaakt van een protectielevel EEP2.

Stedelijk gebied

Stevens onderschrijft deels dat je zeker in stedelijke gebieden meer vermogen nodig hebt dan de 30 Watt die de OLON in zijn pilot gebruikt. “Vermogen is één, protectielevel is twee. In den Haag kon je dat goed zien, daar waar Den Haag FM met 100 Watt matige ontvangst heeft, Feelgood met 100 Watt wel goed te ontvangen ontvangen is”, aldus Stevens.