Lokale DAB+-experimenten vanuit Rijswijk en Bentelo gestart

Sinds zaterdag zijn in Rijswijk (Zuid-Holland) en Bentelo (Overijssel) lokale uitzendingen via DAB+ te horen op respectievelijk kanaal 7B en 7C. 

Beide projecten werken met een experimenteervergunning die is afgegeven door Agentschap Telecom. De experimenteervergunningen lopen tot 1 januari 2018.

Feel Good Radio

Via het DAB+-kanaal vanuit Rijswijk zijn de radiozenders Feel Good Radio (lokale omroep voor gemeenten Rijswijk en Pijnacker-Nootdorp), Paprika Tasty Radio (themazender lokale omroep Pijnacker-Nootdorp), C-Dance, Dance Radio, Easy FM en Zoetermeer FM te horen. De radiozenders zenden allemaal uit in een kwaliteit van 96 kbps.

Den Haag FM

Het experiment van Feel Good Radio is niet het enige experiment met DAB+ vanuit de Zuid-Hollandse gemeente. Ook de lokale omroep van Den Haag FM zendt sinds begin dit jaar uit in de digitale ether vanuit Rijswijk op kanaal 10D. De lokale omroep voert het experiment samen uit met zenderexploitant Broadcast Partners dat een opstelpunt heeft in Rijswijk.

Bentelo

Vanuit Bentelo wordt er door het bedrijf Broadcast Innovations uitgezonden op kanaal 7C. Via dit kanaal zijn de radiozenders Olympia Radio, DAB Twente, Jamm FM (lokale omroep omgeving Duivendrecht) en een aantal testkanalen te horen. Alle kanalen worden uitgezonden in een kwaliteit van 96 kbps.

Lokale DAB+experimenten

Naast de DAB+-experimenten worden er nog diverse lokale experimenten uitgevoerd in andere regio’s in Nederland zoals in Leiden, Waddinxveen, Nijkerk, Zandvoort, Duivendrecht, Wageningen en Ravenstein.

Daarnaast gaat begin augustus de pilot van de NLPO, de overkoepelende organisatie van streekomroepen, van start in de regio Achterhoek en Twente.