Antenne TV gaat VRT-zenders uitzenden via DVB-T

Vlamingen kunnen de televisiezenders van de Vlaamse openbare omroep VRT blijven ontvangen via de digitale ether (DVB-T). Wel zal vanaf 1 december betaald moeten worden om het signaal te bekijken. De televisiezenders gaan onderdeel uitmaken van het betaalpakket van Antenne TV.

DVB-T

Tot 1 december kunnen de signalen van de VRT televisiezenders Eén, Ketnet en Canvas gratis worden bekeken. De VRT heeft aangekondigd per 1 december te stoppen met de doorgifte van het signaal. Volgens de openbare omroep zouden te weinig kijkers gebruik maken van het signaal.

“Niet te verantwoorden”

Vandaag de dag maken minder dan 45.000 Vlamingen gebruik van DVB-T en volgens de VRT is blijven investeren in de techniek niet te verantwoorden.“, aldus de omroep. DVB-T kost de omroep jaarlijks meer dan 1 miljoen euro. Die middelen wil de openbare omroep na 1 december gebruiken om onder meer VRT NU verder uit te bouwen en te verbeteren.

Betaal-tv

De commerciële aanbieder Antenne TV gaat vanaf 1 december het signaal van de VRT-zenders opnemen in haar betaalpakket. De besprekingen hierover liepen al enige tijd. Dit betekent dat Vlamingen het signaal van de televisiezenders van de VRT kunnen blijven ontvangen via de digitale ether maar er zal wel betaald moeten gaan worden. Het televisiepakket van Antenne TV kost 9,95 euro per maand.

Zenders NPO geschrapt

Voor dit geld zijn naast de zenders van de VRT ook een aantal commerciële televisiezenders te zien. Door de komst van de drie zenders van de VRT worden er ook drie televisiezenders uit het huidige aanbod van Antenne TV geschrapt. Het gaat om de Nederlandse publieke zenders NPO 1, NPO 2 en NPO 3.

“Groeipotentieel”

Antenne TV is onderdeel van de Luxemburgse M7 Group. Dit bedrijf is in Vlaanderen ook actief met digitale televisie via de satelliet onder de naam TV Vlaanderen.
M7 Group zegt zeer tevreden te zijn met deal met de VRT. “We zien een enorm groeipotentieel in de investering in Antenne TV en verwachten dat steeds meer Vlamingen overtuigd zullen zijn van het tv-aanbod via de digitale antenne“.

“Betaalomroep”

De website Antennekijker.be heeft enige tijd geleden een petitie in het leven geroepen om de gratis uitzendingen van de VRT via de digitale ether te behouden. Ondanks dat de zenders van de Vlaamse openbare omroep behouden blijven is de website teleurgesteld omdat er voor de publieke zenders betaald moet gaan worden.

In de praktijk voldoet de VRT niet langer aan de vereisten van een publieke omroep zoals onder meer bepaald door de European Broadcasting Union (EBU). De EBU stelt dat een publieke omroep universeel en gratis beschikbaar moet zijn.“, aldus de website.

Ijveren

We zullen ook de volgende maanden blijven ijveren dat onze Vlaamse publieke omroep free-to-air beschikbaar blijft via de ether. Wij roepen iedere Vlaming die ons wil steunen op om onze petitie voor het behoud van de vrij te ontvangen etheruitzendingen van de VRT te ondertekenen op https://antennekijker.be, aldus de site in een reactie.

Sociale media: