AT: Voorlopig geen DAB+-vergunningen voor lokale omroepen

Agentschap Telecom is voorlopig niet van plan om vergunningen uit te geven voor lokale omroepen in de digitale ether (DAB+). De toezichthouder komt hiermee niet tegemoet aan het voorstel van zenderexploitant Broadcast Partners om lokale omroepen weer toe te laten in de digitale ether via DAB+.

Gestopt per 1 januari 2018

Per 1 januari 2018 is er een einde gekomen aan de diverse lokale experimenten in de digitale ether (DAB+). Agentschap Telecom heeft besloten om de experimenten voor lokale uitzendingen via de digitale ether per 1 januari 2018 niet te verlengen.

Experimenten

In de periode van juli 2016 tot en met 1 januari 2018 zijn er ongeveer 25 experimenten met lokale uitzendingen via de digitale ether uitgevoerd. Een aantal lokale omroepen in Oost Groningen begonnen in de zomer van 2016 als eerste lokale omroep met experimenten via de digitale ether. De omroep maakte hiervoor gebruik van een experimenteervergunning van Agentschap Telecom. Na de start van de lokale omroepen in Oost Groningen zijn vele andere lokale experimenten gestart.

Lokale omroepen moeten terug

Zenderexploitant Broadcast Partners liet vorige week weten via een persbericht dat lokale omroepen weer moeten kunnen uitzenden via de digitale ether. Broadcast Partners verzorgde tot 1 januari 2018 ook de DAB+-uitzendingen van een aantal lokale omroepen in Nederland.

Broadcast Partners heeft het Ministerie van Economische Zaken en Agentschap Telecom dringend verzocht om in de tussenliggende periode spectrum (binnen Nederlandse bestaande rechten) beschikbaar te stellen aan de lokale- en streekomroepen voor publieke uitzendingen tót het moment dat de definitieve vergunningen worden uitgegeven.

Voorlopig geen vergunningen

Agentschap Telecom laat aan deze website weten dat er voorlopig geen vergunningen voor lokale omroepen voor DAB+ worden uitgegeven: “Op dit moment vinden gesprekken plaats over de herindeling van de digitale (DAB-)ruimte, waaronder ook beoogde ruimte voor lokale publieke omroepen. In afwachting van de uitkomst van de besprekingen en besluitvorming over de (toekomstige) DAB-indeling vindt thans geen uitgifte van DAB-vergunningen aan lokale publieke omroepen plaats.”, aldus een woordvoerder van het agentschap tegenover Mediamagazine.nl.