Waddinxveen DAB

Lokale experimenten via DAB+ per 1 januari 2018 gestaakt

Per vandaag is er een einde gekomen aan de diverse lokale experimenten in de digitale ether (DAB+). Agentschap Telecom heeft besloten om de experimenten voor lokale uitzendingen via de digitale ether per 1 januari 2018 niet te verlengen. De meeste lokale DAB+-netwerken zijn inmiddels uitgeschakeld en anderen zullen vandaag of morgen volgen.

Experimenten

De afgelopen anderhalf jaar zijn er ongeveer 25 experimenten met lokale uitzendingen via DAB+ uitgevoerd. Een aantal lokale omroepen in Oost Groningen begonnen in de zomer van 2016 als eerste lokale omroep met experimenten via de digitale ether. De omroep maakte hiervoor gebruik van een experimenteervergunning van Agentschap Telecom. Na de start van de lokale omroepen in Oost Groningen zijn vele andere lokale experimenten gestart.

Innovatie

Met het uitgeven van experimenteervergunningen voor DAB+ op lokaal niveau heeft voor het Agentschap Telecom (AT) het doel gehad om innovatie en economische vooruitgang stimuleren en de kennis van het gebruik van het radiospectrum verbeteren. Experimenteervergunningen worden afgeven voor een periode van zes maanden en de mogelijkheid om deze te verlengen tot maximaal 12 maanden. De uitgegeven vergunningen voor lokale experimenten via DAB+ hebben een vergunningsperiode tot uiterlijk 1 januari 2018. Hierdoor komt er met ingang van vandaag een einde aan de uitzendingen van lokale omroepen via DAB+.

Minder aanbod DAB+

Voor de luisteraar met een DAB+-radio betekent dit dat er per vandaag minder aanbod is aan radiozenders in diverse regio’s in het land. Door de lokale experimenten via de digitale ether waren er de afgelopen periode ook radiozenders te ontvangen via DAB+ die normaal alleen via Internet zijn te beluisteren. Radiozenders als Dance Radio, Amsterdam Most Wanted, Radio Sputnik, HitlandRadio en diverse andere radiozenders waren via de diverse lokale DAB+-netwerken te horen.

Verlengen

Een aantal vergunninghouders heeft nog geprobeerd om de uitzendingen in de digitale ether te verlengen maar Agentschap Telecom heeft aangegeven dat alle experimenten met DAB+ op lokaal niveau per 1 januari 2018 stoppen.

Rapport

Een aantal lokale omroepen heeft een zogenaamd testrapport opgeleverd naar aanleiding van de experimentele uitzendingen. Zo concludeerde de lokale omroep van Den Haag en haar zenderexploitant Broadcast Partners dat het gebruik van één sterke etherzender meer rendement oplevert dan diverse kleinere steunzenders. De lokale omroep van Rijswijk geeft in haar eindrapport aan dat ook het zogenaamde “protectie-level” waarvan gebruik wordt gemaakt bij de uitzendingen van invloed is.

Definitieve plek in de digitale ether

Wanneer lokale omroepen definitief een plek krijgen in de digitale ether is nog niet duidelijk. NLPO, de overkoepelende organisatie van lokale- en streekomroepen in Nederland, gaf onlangs druk bezig zijn met Agentschap Telecom en het Ministerie voor Economische Zaken en Klimaat voor een definitieve indeling van de frequentieruimte die beschikbaar is gesteld voor lokale omroepen. Hierover moet dit jaar meer duidelijkheid komen.