Bijna 20 lokale radiozenders verdwijnen uit Vlaamse ether

Vanaf 1 januari aanstaande verdwijnen er in Vlaanderen bijna 20 lokale radiozenders uit de ether. De betreffende radiozenders krijgen geen nieuwe vergunning om te blijven mogen uitzenden in de Vlaamse ether.

Plan

De reorganisatie van de lokale omroepen in Vlaanderen maakt onderdeel uit van een plan voor de herindeling en digitalisering van het Vlaamse etherlandschap. Dit plan van minister Sven Gatz (media) is eerder goedgekeurd door de Vlaamse regering en wordt inmiddels ter uitvoer gebracht.

Nieuwe indeling

In dit plan zijn de frequenties van de lokale omroepen opnieuw ingedeeld en in een aantal gevallen zijn losse frequenties gebundeld in één pakket. Door frequenties te bundelen in nieuwe pakketten zullen radiostations volgens Gatz een groter luisterpubliek kunnen bereiken en dus leefbaarder worden. Gevolg is wel dat 17 lokale omroepen vanaf 1 januari hun uitzendingen moeten staken.

Uit de ether

Lokale radiozenders die per 1 januari uit de ether verdwijnen in Vlaanderen zijn onder andere PROS-radio, Radio Apollo en Radio Katanga. Ook de populaire radiozender Radio FG uit Antwerpen moet haar etheruitzendingen staken. De radiozender had eerder al haar uitzendingen via DAB+ gestaakt omdat de kosten hiervan te hoog werden. De radiozender zal blijven uitzenden op Internet. Overigens lopen er nog procedures van een aantal radiozenders bij de Belgische Raad van State.

Overzicht

Op de website van minister Sven Gatz is een overzicht te vinden van de lokale omroepen die wel een vergunning hebben gehad om te blijven mogen uitzenden via de FM.

Sociale media:

https://www.facebook.com/RadioFG.be/posts/10155936135022726