Commissariaat: Fouten gemaakt bij keuze lokale omroep in regio Leiden

Volgens het Commissariaat voor de Media zijn er procedurele fouten gemaakt bij het samenstellen van de keuze voor een lokale omroep in de regio Leiden. Dit zou het geval zijn bij het advies van de gemeente Leiden zelf maar ook de randgemeenten Voorschoten en Zoeterwoude.

Dit schrijft het Leidsch Dagblad op basis van een brief van het Commissariaat voor de Media naar de betreffende gemeenten.

Sleutelstad

Eind november van het vorige jaar besloot de Leidse gemeenteraad de omroep Sleutelstad aan te wijzen als lokale omroep voor de komende vijf jaar voor de gemeente Leiden in plaats van de huidige lokale omroep Unity FM/TV. De toewijzing vond plaats tijdens een vergadering achter gesloten deuren. Het commissariaat wil de notulen hebben van die bijeenkomst, om te weten waarom en hoe die ’ingrijpende verandering’ tot stand kwam.

Commerciële omroep

Momenteel is Sleutelstad al actief in de Leidse regio met de regionale commerciële radiozender Sleutelstad FM. Wanneer de publieke vergunning voor de lokale omroep naar Sleutelstad gaat zullen de uitzendingen als commerciële radiozender worden stopgezet.

Regio

Voor de gemeenten Leiden, Voorschoten, Zoeterwoude en Oegstgeest kan maar één lokale omroep worden aangewezen. De gemeenten Voorschoten en Zoeterwoude gaven de voorkeur aan de huidige lokale omroep Stichting Holland Centraal die het programma Unity FM/TV uitzendt. Ook voor deze adviezen wil het commissariaat aanvullende informatie. De gemeente Oegstgeest sprak geen voorkeur uit.

Commissariaat voor de Media

Momenteel buigt het Commissariaat voor de Media zich over de adviezen en bepaalt uiteindelijk welke omroep zich de komende vijf jaar mag inzetten als publieke omroep voor Leiden, Zoeterwoude, Oegstgeest en Voorschoten.