Canal Digitaal gaat NPO 1 in Ultra HD doorgeven tijdens WK voetbal

Canal Digitaal gaat van 14 juni tot 15 juli het WK voetbal live in Ultra HD uitzenden. Dit is het resultaat van een overeenkomst van M7 Group, eigenaar van Canal Digitaal, met NPO/NOS en satellietbedrijf SES, eigenaar en beheerder van de ASTRA-satellieten.

Ultra HD

De uitzendnorm Ultra HD (ook wel 4K genoemd) biedt vier keer zoveel beeldpixels (3840 x 2160) als Full HD (1920 x 1080) en kan daarmee in principe meer detail laten zien.

WK Rusland

Vorige week week maakte de NPO bekend het wereldkampioenschap voetbal dat van 14 juni tot en met 15 juli plaatsvindt in Rusland in Ultra HD-kwaliteit gaat doorgeven.

Speciale versie NPO 1

Gedurende het WK voetbal wordt een speciale 4K-versie van NPO 1 gemaakt: NPO 1 UHD. De door NOS uitgezonden WK-wedstrijden worden in native Ultra HD via dit kanaal uitgezonden, de overige programma’s worden naar Ultra HD-kwaliteit “opgeschaald”.

Extra transponder

De 4K-uitzendingen op de satelliet zullen plaatsvinden via een tijdelijke extra transponder op ASTRA 23.5 graden Oost en beschikbaar komen voor alle Canal Digitaal-abonnees die over een Ultra HD-scherm beschikken met bijbehorende CI+-module en smartcard.

Mediaguard/Nagravision en Viaccess

Aangezien vrijwel alle Ultra HD-tv’s over een ingebouwde satelliettuner beschikken, is een aparte Ultra HD-ontvanger niet nodig voor ontvangst van het signaal via Canal Digitaal. NPO 1 UHD wordt in zowel Mediaguard/Nagravision als Viaccess-codering uitgezonden. NPO 1 UHD zal vanaf 12 juni bij Canal Digitaal te zien zijn via kanaalnummer 14.

KPN

Eerder had KPN al aangekondigd de 4K-versie van NPO 1 te gaan doorgeven via het speciale 4K-pakket. Kabelaar Ziggo heeft aangekondigd de speciale versie van NPO 1 in 4K-kwaliteit niet te gaan doorgeven tijdens het WK voetbal.