Commerciële radiozenders blijven in onzekerheid over etherfrequenties

Commerciële radiozenders hebben nog steeds geen duidelijkheid gekregen van Minister Kamp over wat er na 1 september 2017 met hun etherfrequenties gaat gebeuren. Inmiddels is wel bekend geworden dat de digitale etherfrequenties van de commerciële radiozenders van rechtswege niet worden verlengd per 1 september 2017.

Botsing Kamer en minister

Minister Kamp van Economische Zaken heeft blijkbaar meer tijd nodig om tot een besluit te komen over de toekomst van de analoge en digitale etherfrequenties. Begin juli kwamen de Tweede Kamer en de minister in botsing over de toekomst van de etherfrequenties voor commerciële radiozenders per 1 september 2017. De Minister is voornemens de etherfrequenties te veilen, de Tweede Kamer wil dat de huidige vergunningen worden verlengd waarbij de commerciële radiozenders worden verplicht om verder te investeren in digitale etherradio. Minister Kamp is sindsdien in beraad over de situatie.

Vergunningen digitale radio voorlopig niet verlengd

Vandaag hebben alle commerciële radiozenders bericht ontvangen van het Agentschap Telecom dat hun vergunningen voor digitale etherfrequenties (DAB+) van rechtswege niet worden verlengd per 1 september 2017. Dit besluit is genomen aangezien de frequenties van rechtswege per 1 september 2017 verlengd gaan worden voor een periode van vijf jaar tenzij de minister uiterlijk twee jaar voor deze datum (1 september 2015) anders besluit. De minister heeft de radiozenders per brief geïnformeerd dat er per september 2017 geen automatische verlenging van vijf jaar gaat plaatsvinden. Wat er wel met de digitale frequenties gaat gebeuren zal de komende periode duidelijk moeten worden.

Integraal beleid

Het Agentschap Telecom geeft in de brief aan dat er in de toekomst een integraal beleid zal zijn van analoge en digitale etherfrequenties. Het is daarom volgens de minister niet wenselijk om de digitale ethercapaciteit met vijf jaar te verlengen en dit voor de analoge etherfrequenties niet gaat gebeuren. Het besluit geldt niet alleen voor de digitale etherfrequenties die in 2011 zijn uitgegeven maar ook voor de onlangs uitgegeven extra capaciteit op de bovenregionale DAB+kavels.

Bezwaar

Radiozenders worden in de gelegenheid gesteld door het Agentschap Telecom om binnen zes weken bezwaar in te dienen op het besluit van minister.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.