De Luizenmoeder (AVROTROS) wint Zilveren Nipkowschijf

De Zilveren Nipkowschrijf programma’s, is dit jaar gewonnen door De Luizenmoeder . De Zilveren Reissmicrofoon, is gewonnen door Vroege Vogels. De winnaars zijn vandaag bekend gemaakt in het Amsterdamse Ketelhuis

Sinds 2014

Het is voor het eerst sinds 2014, toen de AVROTROS-serie Ramses als winnaar uit de bus kwam, dat de vakprijs naar een serie gaat.

Kijkcijfers

Het eerste seizoen van De Luizenmoeder werd in het voorjaar van 2018 uitgezonden, mét succes. Er keken op het hoogtepunt maar liefst vijf miljoen mensen. Een tweede seizoen is in de maak. De serie is toe nu toe aan drie landen verkocht, waar remakes in voorbereiding zijn. De Luizenmoeder maakt ook nog kans op Gouden Televizier-Ring, die tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala in het najaar van 2018 wordt uitgereikt.

Nominaties

Dat de NPO beide prijzen zou winnen, was al bekend: alle nominaties waren in handen van de NPO. Voor de Zilveren Nipkowschijf waren, naast De Luizenmoeder, Ersin in Wonderland van de VPRO en In het spoor van IS van BNNVARA genomineerd. En behalve Vroege Vogels maakten De Taalstaat van KRO-NCRV en de publieke radiozender NPO FunX kans op de Zilveren Reismicrofoon.

Jubileum

Winnaar Vroege Vogels viert a.s. zondag zijn 40-jarig jubileum met een speciale uitzending op NPO Radio 1, die mede wordt gepresenteerd door cabaretier Jochem Myjer.

Waardering

NPO-voorzitter Shula Rijxman: “Wij feliciteren de makers van De Luizenmoeder en Vroege Vogels en de collega’s van AVROTROS en BNNVARA. Waardering van ons publiek vinden we ontzettend belangrijk, maar we zijn ook zeer vereerd met deze gezaghebbende onderscheidingen van mediajournalisten voor programma’s van de publieke omroep.

Sociale media: