Digitenne van KPN voert wijzigingen door in Limburg

Digitenne van KPN voert in de nacht van 17 op 18 april wijzigingen door aan haar zenderpark in Limburg. Hierdoor moeten klanten van Digitenne in deze regio hun ontvanger opnieuw instellen.

700 MHz

Digitenne moet de komende periode de zogenaamde 700 MHz band verlaten om plaats te maken voor mobiele communicatie. De 700 MHz-band gaat in Europa worden gebruikt voor mobiele datacommunicatie zoals 4G en 5G.

Internationale afspraken

“Op basis van internationale afspraken moeten wij daarom ruimte maken in de ether. Dit betekent dat het bouquet waarin de RTL-zenders, SBS6 en Net5 zitten zal verhuizen naar een andere frequentie. Ze gaan van kanaal 34 naar 21.“, aldus KPN. De komende periode zullen er nog meer frequentie-aanpassingen worden doorgevoerd.

Werkzaamheden

Door de werkzaamheden is het in Limburg die nacht tussen 0:00 en 06:00 niet mogelijk om Digitenne te kijken. Als de werkzaamheden zijn afgerond is het nodig om de ontvanger terug te zetten naar de fabrieksinstellingen en opnieuw de installatie te doorlopen.

Alle klanten die het betreft zijn zoveel mogelijk per e-mail en sms op de hoogte gebracht. Meer informatie over het opnieuw instellen van de Digitenne-ontvanger is te vinden op de website van KPN.

HD-kwaliteit

Naast het verhuizen van diverse uitzendkanalen zal KPN uiterlijk 2019 zijn overgestapt op een nieuwe uitzendnorm: DVB-T2. Het toepassen van deze efficiëntere technologie is nodig omdat de 700 MHz-band in 2020 beschikbaar zal komen voor mobiele communicatie. Daarnaast zal door deze techniek het mogelijk worden om in HD-kwaliteit uit te zenden. KPN zal ook in HD-kwaliteit gaan uitzenden via Digitenne.

Ombouwen

KPN gaat vanaf het vierde kwartaal van dit jaar starten met het ombouwen van het zenderpark. De werkzaamheden gaan in oktober van start in de regio Groningen. Daarna volgen Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. In april zal dan het gehele zenderpark van Digitenne zijn omgebouwd naar de DVB-T2 standaard.

In april 2019 zal het gehele zenderpark zijn omgebouwd en kan er in alle regio’s middels de nieuwe norm naar Digitenne worden gekeken. Het ombouwen van het netwerk wordt uitgevoerd door VolkerWessels Telecom.