KPN: Alle tv-zenders in HD-kwaliteit bij Digitenne na overgang DVB-T2

Wanneer Digitenne geheel is overgestapt naar de nieuwe uitzendtechniek DVB-T2 zullen alle zenders in HD-kwaliteit worden aangeboden. Dit heeft een woordvoerder van KPN bevestigd aan deze website.

DVB-T2

Eerder deze week werd duidelijk dat KPN in april 2019 met haar televisieproduct Digitenne geheel wil zijn overgestapt op de nieuwe uitzendtechniek DVB-T2. Momenteel wordt er nog uitgezonden in de DVB-T-standaard.

Nieuwe ontvanger

Om de nieuwe standaard te kunnen ontvangen is wel een nieuwe ontvanger nodig. KPN heeft inmiddels bekend gemaakt dat alle nieuwe Digitenne-klanten een nieuwe ontvanger zullen krijgen.

ZTE

Tot en met april 2019 worden bij alle bestaande klanten de ontvangers omgewisseld. De nieuwe ontvanger wordt gemaakt door de Chinese fabrikant ZTE. Met deze ontvanger kan zowel het oude DVB-T als de nieuwe DVB-T2-norm worden ontvangen. In deze ontvanger zit géén losse smartcard meer. Digitenne gaat gebruik maken van een zogenaamde CAS (Conditional Access System).

Geen wijziging zenderaanbod

Het zenderaanbod zal voorlopig niet worden aangepast. Wel zullen volgens een woordvoerder van KPN de bestaande zenders die nu in SD/Standaardkwaliteit worden aangeboden na de overgang naar de nieuwe uitzendtechniek DVB-T2 in HD-kwaliteit worden uitgezonden.

NPO

Naast het gecodeerde televisie-aanbod van KPN met het product Digitenne zijn ook de televisiezenders van de NPO te zien via de digitale ether. De NPO heeft in 2016 al aangekondigd de uitzendingen via de digitale ether in HD-kwaliteit te willen gaan aanbieden.

Vertraging

Vorig jaar augustus moest de NPO echter meedelen dat het uitzenden in HD-kwaliteit via de digitale ether vertraging heeft opgelopen:Wij zouden zo snel als maar mogelijk met DVB-T2 willen beginnen. Echter dit is alleen mogelijk wanneer er voldoende DVB-T2 geschikte ontvangers in de markt zijn. Meer dan 90% van de ontvangers in omloop zijn onderdeel van een (Digitenne) abonnement van KPN. Deze zijn momenteel niet geschikt voor DVB-T2.”, aldus Jacek Magala, woordvoerder bij de Nederlandse Publieke Omroep, destijds tegenover deze website.