VolkerWessels Telecom bouwt en beheert DVB-T2 zenderpark Digitenne

VolkerWessels Telecom (VWT) gaat in opdracht van KPN het zenderpark van Digitenne ombouwen van DVB-T naar DVB-T2. Daarna gaat VolkerWessels Telecom het zenderpark ook beheren. De kick-off voor het project vond vorige week plaats.

Nieuwe norm

KPN wil in april 2019 met haar televisieproduct Digitenne geheel zijn overgestapt op de nieuwe uitzendtechniek DVB-T2. KPN mag in ieder geval tot en met 2030 uitzenden met het product Digitenne in de ether. Voorwaarde is wel dat de provider gebruik gaat maken van een nieuwe uitzendtechniek. De nieuwe vergunning zorgt ervoor dat er programma’s in HD-beeldkwaliteit worden aangeboden.

Ombouwen

In april 2019 zal het gehele zenderpark zijn omgebouwd en kan er in alle regio’s middels de nieuwe norm naar Digitenne worden gekeken. Het gaat volgens VWT om in totaal 53 uitzendlocaties.

HD-kwaliteit

Voordeel voor de abonnees is dat de uitzendkwaliteit wordt opgewaardeerd naar HD-kwaliteit. Nadeel is dat er wel een nieuwe ontvanger nodig is. KPN is inmiddels gestart met het inruilen van de oude ontvangers voor nieuwe ontvangers.

Turnkey

Het project dat VolkerWessels Telecom in opdracht van KPN gaat uitvoeren, is volledig “turnkey”. Dit betekent dat VolkerWessels Telecom het ontwerp, materiaal, de bouw en het beheer volledig op zich neemt en daarmee dus ook verantwoordelijk is voor de beschikbaarheid van het DVB-T2 netwerk. Dit is een nieuwe vorm van samenwerking voor de twee partijen.