EDPnet gestopt met verkoop nieuwe abonnementen Digitenne

EDPnet is gestopt met het aanbieden van nieuwe abonnementen van digitale televisie via de ether (DVB-T). Het is het gevolg van het beleid van KPN’s Digitenne die vrije hardwarekeuze inperkt.

Wederverkoop

EDPnet bood voor een prijs van 9.95 euro per maand het DVB-T aanbod aan dat dankzij een wederverkoopovereenkomst met KPN Digitenne. Via Digitenne zelf kost ditzelfde product 15,50 euro. Volgens EDPnet heeft het ‘om te vermijden dat klanten momenteel hardware bestellen die binnenkort nutteloos is, de mogelijkheden om dit aan te kopen opgeschort‘, aldus de aanbieder tegenover deze website.

Omschakeling

KPN start in oktober met de omschakeling naar DVB-T2 H.265 (HEVC). Tot nu toe kunnen klanten een smartcard met een CI-module los gebruiken in alle apparatuur waardoor ze vrije hardwarekeuze hadden en EDPnet met dit concept haar product kon verkopen. Met de omschakeling stopt KPN daarmee en zal alleen een ontvanger van de Chinese producent ZTE middels bruikleenverhuur kunnen worden gebruikt voor ontvangst.

Alhoewel de Irdeto-codering gebruikt zal worden (is nu nog Conax), zullen geen losse smartcards en/of CI modules meer beschikbaar worden gesteld. KPN stelde eerder geen losse CI(+)modules en smartcards ter beschikking te stellen omdat er te weinig mensen een geschikte televisie daartoe zouden hebben. Bij de lancering van Digitenne was het geen dilemma om – ook al waren er toen niet veel tv-toestellen met ingebouwd DVB-T – om CI-modules en smartcards los ter beschikking te stellen. Inmiddels is DVB-T2 en H.265 (HEVC) min of meer de standaard bij verkochte tv-toestellen.

Stap terug

EDPnet zegt verder ‘het zal niet mogelijk zijn om dingen op te nemen, enkel lineair kijken zal mogelijk zijn. Dit wordt door veel mensen als een stap terug gezien‘. De aanbieder verwacht dat mensen dan zullen beslissen over te schakelen naar IPTV of satelliettelevisie. Het bedrijf oriënteert zich op mogelijkheden om te bezien hoe ze digitale televisie kan blijven aanbieden, maar dit zal mogelijk niet meer via DVB-T/DVB-T2 zijn.

ACM

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) werkt aan regelgeving die vrije hardwarekeuze, onduidelijk is nog wanneer die regelgeving van kracht zal worden en of die ook op KPN Digitenne van toepassing zal zijn.

Prijs

EDPnet bood het Digitenne-aanbod aan voor 9,95 euro per maand; KPN vraagt voor hetzelfde aanbod 15,50 euro per maand (inclusief decoderhuur). Na de omschakeling naar DVB-T2 zal het zenderaanbod in HD beschikbaar komen. De NPO en de regionale zenders blijven daarbij – ook in DVB-T2/HD – free to air beschkbaar.