Prominente vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap in Nederland reageren met ongeloof en ontzetting op de kabinetsplannen om de Joodse Omroep de toegang tot het publieke bestel te ontnemen. Ook andere omroepen zijn boos op de plannen van staatssecretaris Dekker
Staatssecretaris Dekker heeft vandaag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat de Joodse Omroep wordt opgeheven, per 2016 zet hij het budget op nul. Wel vindt hij dat het gedachtegoed van de levensbeschouwelijke omroepen ook in het nieuwe bestel enigszins zichtbaar moet blijven. Volgens rabbijn Awraham Soetendorp komt door het kabinetsbeleid “de nesjomme, de ziel van de Joodse gemeenschap, wederom in de kou te staan”.De Joodse Omroep vormt het enige medium waardoor Joden in Nederland deel kunnen uitmaken van de publieke omroep. Voor het stichten van een omroepvereniging, zoals de KRO of de EO zijn minimaal 50.000 leden nodig. Zoveel Joden zijn er in Nederland helemaal niet, zegt tv-presentator en journalist Frits Barend: “Door tragische ontwikkelingen in de vorige eeuw kan de Joodse gemeenschap nooit de vereiste drempel halen. Kwantiteit mag nooit allesbepalend zijn voor een fatsoenlijke overheid”.
Ook andere omroepen zijn boos
Naast de Joodse gemeenschap in Nederland reageren ook andere minderheidsgroepen in Nederland geschokt op het kabinetsvoornemen om hen geen toegang meer te geven tot de publieke omroep. Nu hebben Moslims, Hindoes, Boeddhisten, Joden en Humanisten nog eigen zendtijd op de publieke netten. Maar als het aan staatssecretaris Dekker van de VVD ligt, komt hier een einde aan. Hij zet het budget van deze omroep per 2016 op nul. Wel vindt hij dat het gedachtegoed van de kleine levensbeschouwelijke omroepen ook in het nieuwe publieke bestel enigszins zichtbaar moet zijn. Dit voornemen staat in een brief die door het kabinet aan de Kamer is gestuurd. Een miljoen moslims zijn dan op geen enkele manier nog vertegenwoordigd binnen de publieke omroep. Hetzelfde geldt voor de andere minderheidsgroepen.
Ook kritiek vanuit coalitiepartner PvdA
Ook vanuit de coalitiepartner PvdA klinkt zware kritiek op de plannen van de VVD- staatssecretaris . PvdA-prominent Jacques Wallage: “Voor mij is het van het allergrootste belang dat de levensbeschouwelijke omroepen behouden blijven”. In het regeerakkoord, dat onlangs is gesloten, stond nog dat de minderheden hun omroepen zouden kunnen behouden. Wel zouden deze worden ondergebracht bij bestaande omroepverenigingen, om zo kosten te besparen. VVD-staatssecretaris Dekker heeft nu ondanks die toezegging besloten dat de minderhedenomroepen als zodanig ophouden te bestaan. CDA-prominent en oud-bewindsman Ernst Hirsch Ballin: “Deze kleine, waardevolle omroepen laten zien hoe divers levensbeschouwelijke identiteit in Nederland in de 21ste eeuw is – aan gelijkgezinden maar ook aan mensen die zich ervoor interesseren wat anderen beweegt. Als ze niet bestonden, zouden ze er juist moeten komen, en nu ze er zijn mogen we ze niet laten vallen.”
Woord aan Tweede Kamer
Het woord is nu aan de Tweede Kamer die vandaag de brief van de staatssecretaris behandelt. Tal van prominenten doen een oproep aan de Kamerleden om de staatssecretaris te laten afzien van zijn voornemen om de kleine levensbeschouwelijke omroepen te elimineren. Oud PvdA-staatssecretaris Wallage: “Een teloorgang zoals nu voorgesteld, met hierbij ook de Joodse Omroep, zal het publieke bestel direct in het hart treffen”.