FM-vergunningen voor Radio Continu en Stichting Radio Noord Nederland

(update) Radio Continu en Stichting Radio Noord Nederland (Coastline FM) hebben van Agentschap Telecom FM-vergunningen verkregen. Het gaat om drie kavels die al enige tijd niet meer in gebruik waren.

Radio Continu

Stichting Radio Continu heeft de vergunningen verkregen voor de kavels in regio Winterswijk (B30) op 94,3 MHz en Lichtenvoorde (B32) op 95,7 MHz. Hiermee krijgt de radiozender weer dekking in de Gelderse Achterhoek. Deze dekking was eerder dit jaar nog verdwenen doordat de huurovereenkomst tussen Radio Continu en de eigenaar van het FM-kavel afliep. Sindsdien is RADIONL te horen via deze frequenties.

Coastline FM

Stichting Radio Noord Nederland heeft een vergunning verkregen voor een kavel in Wieringermeer (B33) op 96,0 MHz. Stichting Radio Noord Nederland heeft in het verleden toestemming gekregen om uit te zenden met een programma onder de naam 94FM. Volgens Facebook gaat er uitgezonden worden onder de naam Coastline FM. Deze radiozender is al eerder via de ether te horen geweest in de kop van Noord-Holland.

Terug naar de overheid

De frequentiepakketten zijn eerder dit jaar teruggeven aan de overheid. De frequenties waren tot medio dit jaar in gebruik door de radiozenders RADIONL en 8FM. Reden voor het teruggeven van de frequenties was de hoge regionaliteitseis op de frequentiepakketten. Nu de frequenties opnieuw zijn verdeeld geldt een regionaliteitseis van 10 procent.

Geen veiling

Er was blijkbaar beperkte interesse in de kavels waardoor er geen noodzaak is voor een veiling aldus Agentschap Telecom. De vergunningen zijn om niet verleend en lopen tot en met 31 augustus 2022.

DAB+

Deze FM-kavels zijn gekoppeld aan een vergunning voor digitale radio (DAB+). Voor de frequentiepakketten in Winterswijk en Lichtenvoorde kunnen de digitale uitzendingen via de ether pas later van start gaan. Voor deze regio zou dat zijn via kanaal 6B (Noordoost en oost Nederland).

Er is echter geen ruimte meer voor de uitzendingen van deze kavels via dit kanaal en dus moeten de radiozenders gaan uitzenden op kanaal 6C. Dit is een nieuw kanaal dat toebehoort aan de zogenaamde ‘Laag 7’. Zolang deze laag niet is uitgegeven hoeven de digitale uitzendingen niet van start te gaan.

Kavel B33 geeft recht op uitzendingen in kavel 9D (Noordwest Nederland)

Update: Informatie rond Coastline FM toegevoegd.

Sociale media:

Video van Radio Continu waarin het goede nieuws over de nieuwe frequenties wordt bekend gemaakt.

https://www.facebook.com/RadioContinu/videos/1645176442208327/

Coastline FM kondigt uitzendingen via ether en DAB+ aan:

https://www.facebook.com/coastlinefm.nl/posts/1752603768084742