Groot Nieuws Radio vervangt Arrow Classic Rock op DAB+

Groot Nieuws Radio is vanaf 1 september 2017 in heel Nederland te beluisteren op DAB+. De radiozender maakt gebruik van capaciteit die nu nog wordt gebruikt door Arrow Classic Rock.

Kanaal 11C

Groot Nieuws Radio is naast de middengolf (1008 kHz) al in grote delen van Nederland te ontvangen via de digitale ether (DAB+). Hiervoor maakt het gebruik van regionale DAB+-kavels en kavels van de commerciële exploitant MTVNL. Vanaf 1 september zal de dekking van de radiozender landelijk worden via DAB+ door te gaan uitzenden via het digitale kavel van de landelijke commerciële radiozenders op kanaal 11C.

BNR Nieuwsradio

Het christelijke radiostation huurt de landelijke capaciteit bij BNR Nieuwsradio. Momenteel is Arrow Classic Rock nog te horen via deze constructie. De stations hebben een afspraak gemaakt voor de komende drie jaar, met een optie om te verlengen tot vijf jaar.

Landelijke radiozenders hebben tot 1 september de verplichting om een tweede radiozender via DAB+ aan te bieden. Na 1 september vervalt die verplichting maar de mogelijkheid blijft bestaan. Eerder was al bekend geworden dat Classic FM gebruik blijft maken van de capaciteit van Radio Veronica via het landelijke DAB+-kavel.

Middengolf

De radiozender zendt in ieder geval tot 1 maart 2018 uit via de middengolf (1008 kHz) en daarmee ook op het regionale DAB+-kavel in Noord- en Oost Nederland op kanaal 6B. Wanneer de uitzendingen via de middengolf stoppen, uiterlijk 1 januari 2019, vervalt automatisch ook het recht om uit te zenden via dit regionale DAB+-kavel.

MTVNL

Groot Nieuws Radio blijft vanaf 1 september ook te beluisteren via het digitale ether netwerk van de commerciële exploitant MTVNL. Dit heeft Wilfred Hardeman van de radiozender tegenover deze website bevestigd. Dit netwerk heeft voornamelijk in de Randstad een goede dekking. De tijdelijk verkregen capaciteit op de bovenregionale kavels in Noord en Zuid Nederland vervalt per 1 september.

“Heel Nederland”

Directeur Wilfred Hardeman is erg blij met de uitbreiding van het DAB+-signaal: “In heel Nederland zijn onze uitzendingen nu in de beste audiokwaliteit te beluisteren. Daarmee zijn we klaar voor de toekomst!”

Sjors Fröhlich, hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio, is blij met de samenwerking: “Bij BNR geloven we dat digitale radio de toekomst is en we zijn blij dat we in Groot Nieuws Radio een partij hebben gevonden met dezelfde overtuiging. Fijn om samen verder te bouwen aan de digitale toekomst van het mooiste medium!”

Arrow

Het is niet duidelijk of Arrow Classic Rock na 1 september op een andere manier te beluisteren is via de digitale ether. De radiozender reageert niet op vragen die gesteld zijn door deze website.