Classic FM ook na 1 september te beluisteren via DAB+

De commerciële klassieke radiozender Classic FM is ook na 1 september te beluisteren via de digitale ether (DAB+). Dit heeft de radiozender die onderdeel is van de Telegraaf Media Groep tegenover deze
website bevestigd.

Nieuwe vergunningen

Per 1 september gaan de vernieuwde uitzendvergunningen in voor commerciële radiozenders. De commerciële radiozenders hebben de verplichting om naast de uitzendingen via FM ook uit te zenden via de digitale ether (DAB+). In de bestaande vergunning hebben de landelijke commerciële radiozenders ook de verplichting om naast hun eigen radioprogramma ook een extra radioprogramma uit te zenden via DAB+.

Telegraaf Media Groep

Sky Radio doet dit door naast Sky Radio zelf ook Sky Radio Hits door te geven via het DAB+-netwerk. Radio Veronica vult haar tweede kanaal op met Classic FM. Classic FM, Radio Veronica en Sky Radio waren in het verleden onderdeel van de Telegraaf Media Groep. Hierdoor was het een logische keus om destijds Classic FM, dat naast DAB+ alleen via de kabel en Internet is te ontvangen, ook via de digitale ether uit te zenden.

Talpa Radio

Inmiddels heeft Telegraaf Media Groep de radiozenders Radio Veronica en Sky Radio ondergebracht in Talpa Radio. Classic FM is nog wel onderdeel van de Telegraaf Media Groep.

Verplichting tweede zender vervalt

Daarnaast is het in de nieuwe uitzendvergunningen die per 1 september van kracht worden niet meer verplicht voor de landelijke commerciële radiozenders om een tweede kanaal aan te bieden. Hierdoor zou Talpa Radio ervoor kunnen kiezen om de capaciteit die nu wordt gebruikt voor Classic FM in te zetten om de uitzendkwaliteit van Radio Veronica te verbeteren.

Blijft op DAB+

Classic FM heeft echter tegenover deze website aangegeven dat de klassieke radiozender ook na 1 september te beluisteren blijft via DAB+. “Vooralsnog blijft alles zoals het is en zullen we ook per 1 september via DAB+ te beluisteren zijn.”, aldus de radiozender.

Radio Maria

Ook de katholieke radiozender Radio Maria maakt gebruik van digitale ether capaciteit van de landelijke commerciële radiozenders. Radio Mario maakt gebruik van capaciteit van 100%NL. Begin dit jaar is al bekend geworden dat het contract tussen Radio Maria en de eigenaar van 100%NL, RadioCorp, met vijf jaar is verlengd.

Verbeteren netwerk

De landelijke commerciële radiozenders hebben wel de verplichting gekregen om de dekking van het digitale ethernetwerk op kanaal 11C te verbeteren. De landelijke commerciële radiozenders hebben al enige tijd geleden het startsein gegeven voor deze verbetering maar tot op heden zijn er geen concrete verbeteringen doorgevoerd.

In het plan wordt de outdoordekking van het netwerk opgeschroefd van 95% naar 97%  en de indoordekking wordt zelfs verbeterd van 40% naar 65%. Hierdoor zullen extra steunzenders worden ingezet en het uitzendvermogen van bestaande zendmasten worden verhoogd.