“Lagere uitzendkwaliteit Simone Oldies op DAB+ is experiment”

De lagere uitzendkwaliteit van Simone Oldies via het regionale DAB+-netwerk in Oost en Noordoost Nederland is een experiment. Dit bevestigt Bert Vos, directeur van de regionale commerciële radiozender tegenover deze website.

Lagere uitzendkwaliteit

Sinds kort zendt Simone Oldies via het regionale DAB+-netwerk op kanaal 6B in een uitzendkwaliteit van 32 kbps. Voorheen was de uitzendkwaliteit van deze radiozender 48 kbps. Naast Simone Oldies is via dit netwerk ook het hoofdkanaal Simone FM te horen. Dit kanaal zendt sinds kort uit met een betere uitzendkwaliteit van 80 kbps naar 96 kbps.

“Dieptepunt”

In media werd de lage uitzendkwaliteit van Simone Oldies van 32 kbps een “nieuw dieptepunt genoemd“. Navraag bij Bert Vos, directeur van Radio Simone, leert dat het gaat om een experiment van de radiozender via het digitale ethernetwerk. Volgens Vos is de kwaliteit van Simone Oldies voor dit experiment teruggeschroefd om meer kwaliteit te bieden op het hoofdkanaal.

Vergunning

“Het heeft te maken met de vergunning die per kavel geldt. Wij zijn van mening dat de bandbreedte per vergund kanaal, 64 kbps, véél te laag is voor een mooi geluid. Wij willen graag kwaliteit leveren. En liever één keer een prima geluid; dan twee keer ‘net niet’. Daarom hebben wij ervoor gekozen om de kwaliteit van het hoofdkanaal op te schroeven ten koste van ons 2e kanaal. Aanvankelijk was het hoofdkanaal opgeschroefd naar 80, maar wij vonden/vinden, dat dat nog niet het ultieme is om DAB+ aantrekkelijk te maken ten opzichte van de FM. Vandaar dat we onlangs, bij wijze van experiment hebben opgeschaald naar 96 kbps. Je zult toch eerst moeten onderzoeken en proberen om te kijken wat de effecten zijn.“, aldus Vos.

Kansen

Vos zegt verder: “Wij streven naar een mooier resultaat op DAB+. Daar liggen de kansen voor succes. En dat gaat dan, helaas, ten koste in dit geval (tijdelijk) van ons tweede kanaal. Nog liever hadden wij gehad om het tweede kanaal nóg meer te mogen gebruiken voor ons hoofdkanaal, maar die mogelijkheid en kans is ons vergunning-technisch helaas niet gegeven.“.

Nieuwe indeling

Kansen voor radiozenders voor een betere uitzendkwaliteit zijn er ook bij een toekomstige herindeling van de digitale ethercapaciteit. Voor deze herindeling is een speciale taskforce samengesteld door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het was de bedoeling dat de taskforce voor de zomer met een eindrapport zou komen maar dit heeft vertraging opgelopen.