Lokale omroepen kunnen gebruik maken van noodfonds Google

Nederlandse lokale publieke omroepen kunnen tot 29 april een aanvraag indienen voor financiële hulp uit het Journalism Emergency Relief Fund van Google. Dit bericht de NLPO, de overkoepelende organisatie voor publieke lokale omroepen in Nederland op haar website.

Coronacrisis

Het noodfonds is bedoeld voor kleine en middelgrote nieuwsorganisaties die origineel nieuws produceren voor lokale gemeenschappen en getroffen worden door de coronacrisis.

Voorwaarden

Er zijn wel een aantal voorwaarden verbonden om gebruik te kunnen maken van het fonds: de organisatie moet een primaire focus hebben op de lokale nieuwsvoorziening (specifieke geografische doelgroep), organisaties dienen minsten 2 fulltime journalisten (FTE) in dienst te hebben en er dient een digitale aanwezigheid te zijn van 12 maanden.

Aanvraag

Goedgekeurde aanvragen kunnen rekenen op bedragen van ‘enkele duizenden tot tienduizenden euro’s en worden in een keer uitbetaald. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de grootte van de redactie en het bereik.  Meer informatie op de website van NLPO.

Moeilijke tijden

Stichting NLPO gaf eerder aan dat de verwachting is dat door de coronacrisis over twee maanden één op de vijf lokale omroepen de activiteiten moet staken.

Extra bijdrage

Minister Slob kondigde vorige week aan om eenmalig 11 miljoen euro uit te geven om huis-aan-huiskranten en lokale publieke omroepen te helpen die door de coronacrisis in nood zijn geraakt. Om te voorkomen dat veel mensen hierdoor in deze tijd verstoken blijven van informatie uit hun omgeving, ontvangen zij afhankelijk van hun oplage en bereik een bijdrage tussen de 4000 en enkele tienduizenden euro’s uit een tijdelijk steunfonds.

Sociale media: