(C) W Zonderland

“Lokale omroepen moeten weer kunnen uitzenden via DAB+”

Zenderexploitant Broadcast Partners is van mening dat lokale omroepen weer moeten kunnen uitzenden via de digitale ether (DAB+).

Gestopt per 1 januari 2018

Per 1 januari 2018 is er een einde gekomen aan de diverse lokale experimenten in de digitale ether (DAB+). Agentschap Telecom heeft besloten om de experimenten voor lokale uitzendingen via de digitale ether per 1 januari 2018 niet te verlengen.

Experimenten

In de periode van juli 2016 tot en met 1 januari 2018 zijn er ongeveer 25 experimenten met lokale uitzendingen via de digitale ether uitgevoerd. Een aantal lokale omroepen in Oost Groningen begonnen in de zomer van 2016 als eerste lokale omroep met experimenten via de digitale ether. De omroep maakte hiervoor gebruik van een experimenteervergunning van Agentschap Telecom. Na de start van de lokale omroepen in Oost Groningen zijn vele andere lokale experimenten gestart.

Innovatie

Met het uitgeven van experimenteervergunningen voor DAB+ op lokaal niveau heeft voor het Agentschap Telecom (AT) het doel gehad om innovatie en economische vooruitgang stimuleren en de kennis van het gebruik van het radiospectrum verbeteren. Experimenteervergunningen worden afgeven voor een periode van zes maanden en de mogelijkheid om deze te verlengen tot maximaal 12 maanden. De uitgegeven vergunningen voor lokale experimenten via DAB+ hadden een vergunningsperiode tot uiterlijk 1 januari 2018.

Lokale omroepen moeten terug

Zenderexploitant Broadcast Partners vindt lokale omroepen weer moeten kunnen uitzenden via de digitale ether. Broadcast Partners verzorgde tot 1 januari 2018 ook de DAB+-uitzendingen van een aantal lokale omroepen in Nederland.

Broadcast Partners was én is nog steeds geen voorstander van het beëindigen van de testperiode van DAB+ voor lokale- en streekomroep. “Deze omroepen hebben immers veel energie, tijd en middelen besteed om van DAB+ een succes te maken en willen uitzenden tot er definitief ruimte op DAB+ beschikbaar komt. Continuïteit is immers belangrijk én bepalend voor het succes.“, aldus de exploitant.

“Per direct on air”

Broadcast Partners heeft het Ministerie van Economische Zaken en Agentschap Telecom dringend verzocht om in de tussenliggende periode spectrum (binnen Nederlandse bestaande rechten) beschikbaar te stellen aan de lokale- en streekomroepen voor publieke uitzendingen tót het moment dat de definitieve vergunningen worden uitgegeven.

Publieke lokale- en streekomroepen die in de proefperiode hebben uitgezonden op DAB+ zouden in dat geval in principe per direct on air kunnen gaan. Zij hebben immers al geïnvesteerd en zijn er klaar voor.“, aldus Broadcast Partners.