Vakbonden leggen uitzendingen VRT dinsdagochtend plat

De vakbonden van de Vlaamse openbare omroep VRT gaan morgenochtend tusssen 6 en 10 uur alle radio- en tv-uitzendingen schrappen. Dit bericht dagblad De Tijd.

Staking op radio en televisie

Tussen 6 en 10 uur zal op de radio een vervangprogramma worden uitgezonden zonder nieuwsbulletins. Op televisie zal een mededeling getoond worden. Over de online berichtgeving op deredactie.be doen de vakbonden geen uitspraken. “Er zullen piketten staan aan de poorten van de VRT en alle uitzendingen worden geschrapt. In de loop van de ochtend zullen we beslissen of en hoe we de actie nadien verderzetten, op basis van de informatie die we van de directie zullen krijgen,” zegt een woordvoerder van de vakbond tegenover De Tijd.

Raad van Bestuur

De raad van bestuur van de VRT zit deze namiddag bijeen om het vorige week uitgelekte transformatieplan van de VRT te bespreken. De kans is groot dat dat plan nog wordt bijgestuurd nadat er ook uit de Vlaamse meerderheid opmerkingen over gemaakt waren. Maar de vakbonden willen de uitkomst van die onderhandelingen dus niet afwachten.

Reorganisatie

Vorige week lekte een reorganisatieplan uit voor de VRT waarbij de Vlaamse openbare omroep van plan is om bijna 300 banen te schrappen. Tegen 2020 moet de omroep jaarlijks ruim 25 miljoen euro besparen. Om die besparingsoefening wordt het aanbod bijgestuurd, zullen niet-kerntaken worden uitbesteed en wordt er binnen de kerntaken “gefocust op de kern”.  Ook voor kerntaken wordt gekeken naar uitbesteding en externe partners, bijvoorbeeld op vlak van productie, montage en decorbouw. Volgens de VRT zou de volledige herstructureringskosten kunnen oplopen van 20 tot bijna 24 miljoen euro.

VRT Radio 2

De radiozender VRT Radio 2 moet ook een flinke reorganisatie ondergaan. De drie regionale studio’s in Kortrijk, Hasselt en  Antwerpen worden gesloten. In West-Vlaanderen, Limburg en Antwerpen zal Radio 2 wel nog regionaal verankerd zijn in “kleine regionale hubs”, maar niet meer in een eigen gebouw. In Gent en Leuven blijft de bestaande studio’s wel bestaan.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.