Een meerderheid van de publieke regionale omroepen in Nederland is tegen de vorming van de nieuw te vormen Regionale Publieke Omroep (RPO). Volgens bronnen bij BNR Nieuwsradio zouden acht van de dertien regionale omroepen tegen de vorming van het landelijke orgaan RPO.
Structuur
De structuur die de nieuwe omroep zou krijgen, kon niet rekenen op een meerderheid van de regionale zenders. Dekker stelde voor om een omroep te maken met dertien onafhankelijke redacties. Juist over die onafhankelijkheid binnen deze structuur was onder een aantal omroepen twijfel. De bezuinigingen op de regionale omroepen gaan wel gewoon door volgens BNR Nieuwsradio.
“Hoop houden”
RTV Rijnmond-directeur Bert Klaver houdt hoop dat er één regionale omroep met dertien onafhankelijke redacties komt. “Want ik vind dat de sector er aan toe is om deze stap te maken. Staatssecretaris Dekker is nu aan zet om aan te geven hoe hij met deze verdeeldheid omgaat.”, aldus Klaver op de website van RTV Rijnmond. ”Ik vindt dat de nieuwe structuur zeker veel voordelen heeft. Door samen te werken krijgen we een concessie om uit te zenden voor de komende veertien jaar en de journalistieke onafhankelijkheid wordt geborgd. ”Daarnaast worden kleine omroepen met extra maatregelen ontzien en zullen de frictiekosten worden vergoed. Als de omroepen individueel moeten opdraaien voor de bezuiniging van 17 miljoen, kan de impact juist heel groot zijn op de regionale journalistiek. Ik wil die zo veel mogelijk ontzien”, aldus Klaver.
L1 is tegen RPO
L1, de regionale omroep voor Limburg is minder positief over de plannen van Dekker. “Staatssecretaris Dekker heeft vlak voor de zomer –na meer dan een jaar praten– zijn plannen aangepast. L1 kan niet leven met die aanpassingen, omdat daarmee de redactionele onafhankelijkheid niet langer in de wet is gewaarborgd”, zegt L1-directeur Rob Stevens tegenover de website 1Limburg. De Limburgse regionale zender zoekt nu wel samenwerking met de twee andere omroepen in het zuiden. “Om de opgelegde bezuinigingen zo goed mogelijk te kunnen verwerken, blijft L1 bereid samen te werken met andere omroepen. We hebben eerder al de mogelijkheden onderzocht met Zeeland en Brabant, op het gebied van ondersteunende diensten. Die draad kunnen we weer oppakken,” aldus Stevens.
Reactie Dekker
De verwachting is dat staatssecretaris Dekker deze week met een reactie komt. Volgens BNR Nieuwsradio is het mogelijk dat Sander Dekker de wet intrekt.