Microsoft Windows 10 slachtoffer nep e-mails

Softwareontwikkelaar Microsoft waarschuwt dat cybercriminelen misbruik maken van de lancering van het nieuwe besturingsprogramma Windows 10.

Nep e-mails

De criminelen sturen nep e-mails rond, waarmee de ontvanger van de e-mail de computer kan upgraden naar Windows 10. De bijlage in de nep e-mail geeft de criminelen echter toegang tot de computer van de ontvanger en maakt de bestanden op de computer onbruikbaar. Microsoft waarschuwt al zijn klanten voor mails van computercriminelen waarin upgrades naar Windows 10 worden aangeboden.

Versleutelen bestanden

“Vanaf het moment dat je de bijlage uitvoert sluit de val zich echter. Al je bestanden worden geëncrypteerd en op je bureaublad verschijnt een waarschuwingsbericht met timer. Indien je niet binnen de 96 uur betaalt aan de cybercrimineel zal al je data verloren zijn. In het verleden is echter al gebleken dat zelfs na het betalen van losgeld je bestanden voorgoed versleutelt zijn.”, aldus de website van PC Magazine.

Gratis upgrade

De nieuwe versie van het besturingssysteem Windows 10 is voor gebruikers van Windows 7 (en hoger) gratis beschikbaar. Van dit aanbod moet dan wel binnen nu en een jaar gebruik worden gemaakt. Gebruikers kunnen zich via een speciaal programma op hun computer aanmelden voor de gratis upgrade. Het kan soms enige weken duren alvorens de upgrade wordt uitgevoerd. Microsoft benadrukt nogmaals dat upgraden naar Windows 10 nooit via mail kan gebeuren. Dat moet gebeuren via de computer zelf aldus Microsoft.

Phishingmails

Diverse telecombedrijven in Nederland zijn de laatste tijd ook slachtoffer van nep e-mails. Bij deze zogenaamde “phishingmails” probeert de afzender persoonlijke informatie van de geadresseerde te achterhalen. Telecombedrijven als Ziggo, XS4ALL, KPN en ZeelandNet zijn inmiddels slachtoffer van dit soort nep e-mails.