Minister werkt aan aangepaste gedragslijn netverbetering FM

Minister Kamp (Economische Zaken) is bezig met een aangepaste gedragslijn voor netverbeteringen voor de FM-omroepband. Dit heeft hij de Tweede Kamer laten weten.

Netverbetering

Met de gedragslijn konden vergunninghouders voorstellen indienen voor het verbeteren van het eigen FM-net en wordt extra bescherming gerealiseerd voor het bereik van de diverse FM-zenders. Deze bescherming is vooral gericht op de randen van een verzorgingsgebied van een FM-zender (de zogenaamde “paarse gebieden” ). De procedure werd in juli 2013 door het Agentschap Telecom gestart en liep in september 2015 af. In totaal zijn er in deze ‘pilotperiode’ 193 voorstellen ingediend door de diverse vergunninghouders.

Evaluatie

De afgelopen maanden is er een evaluatie gehouden rond de gedragslijn bij de betrokken partijen. “De evaluatie heeft duidelijk gemaakt dat de gedragslijn in een behoefte van de markt voorziet.”, aldus de minister in een brief aan de Tweede Kamer. “De kern van de werkwijze van een dergelijke gedragslijn – de mogelijkheid tot informeel overleg in de informatieve fase – is in het bijzonder gewaardeerd en zal dan ook behouden blijven.”. Volgens de minister wordt op dit moment de laatste hand gelegd aan de rapportage van de evaluatie. De minister gaf eerder al aan voornemens te zijn door te gaan met de gedragslijn rond de netverbeteringen in de FM-omroepband.

Aangepaste gedragslijn

In het verlengde van de bevindingen van de evaluatie wordt momenteel ook gewerkt aan de contouren van een aangepaste gedragslijn. “Ik zal in het najaar met marktpartijen de resultaten van de evaluatie bespreken.”, aldus de minister.

Helicoptermetingen

De minister komt in de brief aan de Tweede Kamer ook terug op het gebruik van helicoptermetingen door het Agentschap Telecom voor het bepalen van het uitgestraalde zendvermogen van diverse grote etherzenders. Radiozenders lieten eerder weten dat zij twijfels hebben bij het gebruik van deze methodiek voor het uitvoeren van metingen. De minister heeft nu aangegeven een onafhankelijke partij te laten onderzoeken of de onderzoeksmethode van het Agentschap Telecom te valideren

Rapportage

In juli van dit jaar werd een rapport van het Agentschap Telecom openbaar gemaakt met resultaten van helicoptermetingen bij diverse grote zendmasten in Nederland. Uit het rapport bleek dat in totaal 45 antennediagrammen van verschillende vergunningen bij deze metingen zijn gecontroleerd. Het ging om metingen bij de zendmasten van Markelo, Rotterdam, IJsselstein, Smilde en Terneuzen in het najaar van 2012.

Hieruit is gebleken dat bij negen antennediagrammen geen overschrijdingen zijn geconstateerd en daarmee voldoen aan het antennediagram. Dit betreft zeven antennediagrammen voor publieke omroep en twee antennediagrammen voor de commerciële omroepen. Bij vijf antennediagrammen is na correctie van de meetonzekerheid geen overschrijding geconstateerd. Dit betreft drie maal publieke omroep en twee maal commerciële omroepen.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.