Muziekplatform VPRO 3voor12 viert 20-jarig bestaan

VPRO’s muziekplatform 3voor12 bestaat deze maand twintig jaar. De VPRO laat het 20-jarig bestaan van het muziekplatform niet ongemerkt voorbij gaan.

Van underdog tot invloedrijk muziekplatform

In de afgelopen jaren wist het platform uit te groeien van underdog tot een belangrijk en invloedrijk muziekplatform in Nederland aldus de omroep. VPRO 3voor12 ontdekt en ondersteunt vernieuwende muziek. Het platform viert dit jubileum met een speciale programmering, met onder andere Blaudzun, Lucky Fonz III, Kyteman en Brainpower.

Tegenreactie

Het muziekplatform ontstond op 15 mei 1998 als tegenreactie op het toenmalige beleid van Radio 3. De horizontale programmering duwde de VPRO in een bijrol. Uit protest trok de omroep naar het toen nog kersverse internet, om daar onder de waarschuwende titel ‘3voor12’ een 24/7 platform te bieden voor nieuwe en vernieuwende muziek.

Eigen evenementen

Twintig jaar later is het platform uitgegroeid tot een belangrijk crossmediaal muziekplatform in Nederland, met succesvolle eigen evenementen zoals de 3voor12 Award en de Song van het Jaar. Tijdens de maand mei zijn er diverse extra uitzendingen en programma’s in verband met het 20-jarig bestaan van het platform

Top 100 op 3FM

De jubileummaand wordt afgetrapt met de top 100 van de beste nummers uit de afgelopen twintig jaar VPRO 3voor12, samengesteld door de luisteraars. Deze uitzendingen zijn 1,2 en 3 mei te horen tussen 21.00 en 0.00 ur op NPO 3FM.

Toekomst van de muziekindustrie

Mensen uit de muziekindustrie, zoals Blaudzun, Lucky Fonz III, Naaz en Eva Koreman worden geïnterviewd over hun visie op de toekomst van de alternatieve popmuziek in Nederland. Bestaat muziekjournalistiek nog over twintig jaar? De interviews zijn te bekijken via de website van het muziekplatform.

Podcasts

Daarnaast zijn er via de website van het muziekplatform diverse podcasts te horen. Redacteur van het eerste uur Sander Kerkhof interviewt Nederlandse artiesten, waaronder Kyteman, over hun nummer dat de afgelopen twintig jaar als hoogste eindigde in de VPRO 3voor12 Song van het Jaar verkiezing.

En er is een speciale editie van de 3voor12 podcast, waarin eindredacteur Niels Aalberts en redacteur Atze de Vrieze in gesprek gaan met een bijzondere gast uit de muziekindustrie.

Meer informatie via vpro.nl/3voor12.