Nieuwe acties voor betere bereikbaarheid alarmnummer op stapel

Ondanks de conclusie van minister Kamp (Economische Zaken) dat de mobiele bereikbaarheid van het alarmnummer 112 is verbeterd, blijven er ‘blinde vlekken’ aanwezig in de dekking van de mobiele netwerken. Dit melden diverse regionale omroepen naar aanleiding van de Kamerbrief van de minister.

Meldpunt ‘Geen 112’

Diverse regionale omroepen hebben de afgelopen jaren meldpunten ingesteld waar slechte bereikbaar van het alarmnummer 112 gemeld kon worden. In totaal ontvingen de regionale omroepen Omroep Zeeland, Omroep Gelderland, RTV Noord en RTV Drenthe meer dan duizend klachten over de bereikbaar van het alarmnummer.

Agentschap Telecom

Het Agentschap Telecom concludeerde april vorig jaar dat de mobiele bereikbaar van het alarmnummer in Nederland “heel goed” is. Uit onderzoek van Agentschap Telecom blijkt dat 99% van de oproepen door heel het land, slaagt. Bij de oproepen waar het niet lukte was er vaak sprake van technische beperkingen die ervoor zorgden dat er geen contact mogelijk was, zoals bijvoorbeeld vlak bij grote hoge gebouwen of veel bomen.

Kamerbrief

Minister Kamp stuurde de Tweede Kamer eind vorige week een brief waarin hij stelt dat het mobiele bereik van 112 verbeterd is. Vooral het plaatsen van nieuwe masten heeft daaraan bijgedragen, aldus de minister in de brief. Volgens de minister is er apparatuur vernieuwd, zijn er masten en antennes bijgeplaatst en bestaande antenne-installaties zijn bijgesteld. Er zijn sinds januari 2015 in Nederland 8324 gsm- en umts-masten bijgekomen.

Volgens Kamp worden medio volgend jaar ook de eisen bijgesteld waaraan mobiele telefoons qua ontvangst aan moeten voldoen. Dit zou de bereikbaar van het alarmnummer
112 ook ten goede komen.

Blinde vlekken

Toch zijn er volgens Omroep Gelderland nog steeds problemen met de bereikbaar van het alarmnummer in diverse gemeenten. Zo zou de ontvangst in delen van het Rivierengebied nog steeds onvoldoende zijn. “De bereikbaarheid van 112 is hier nog steeds slecht, zegt Jaco Melse uit Zuilichem tegenover Omroep Gelderland: “Er is wel een aantal masten bij geplaatst maar met name in Kerkwijk en Nederhemert is 112 nauwelijks mobiel te bereiken. We gaan dan ook opnieuw actie voeren want dit kan echt niet. Nog steeds zijn er hier teveel blinde vlekken.”. In andere gebieden in Gelderland zijn wel weer verbeteringen merkbaar.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.