Nieuwe minister aan zet bij verdeling regionale DAB+-capaciteit

De nieuwe minister van Economische Zaken zal moeten aangeven wat er met de overgebleven regionale DAB+-capaciteit gaat gebeuren.

Verdeling

Eind september maakte Agentschap Telecom bekend dat van de 31 regionale vergunningen er maar vier verdeeld zijn. Radio Continu en Trend Media Groep hebben een plekje in de digitale ether verkregen in een aantal delen in Nederland. Dit betekent dat nog 25 regionale DAB+-kavels onverdeeld op de plank liggen. Het ging om een verdeling van capaciteit in delen van Noord, Oost, en Zuid Nederland in de zogenaamde Laag 4.

Bal bij nieuwe minister

Agentschap Telecom geeft aan dat het Ministerie van Economische Zaken nu verder gaat bepalen wat er met de capaciteit moet gaan gebeuren. Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken geeft tegenover deze website aan dat er nog geen besluit is genomen wat er nu gaat gebeuren met deze regionale digitale ether capaciteit.

Over de toekomstige invulling is nog geen besluit genomen. In dit besluit zal ook de visie van de nieuwe minister van Economische Zaken moeten worden meegenomen.“, aldus de woordvoerder tegenover deze website.

Laag 7

Naast vrije regionale DAB+-capaciteit is er ook nog landelijke capaciteit in de digitale ether die de overheid wil uitgeven: de zogenaamde Laag 7. Demissionair minister Kamp van Economische Zaken heeft tegenover de Tweede Kamer aangegeven dat er in november een technische briefing komt voor de Tweede Kamer over deze capaciteit. Daarnaast heeft de minister aangegeven “met betrokken partijen het gesprek aan te gaan over de wijze van uitgifte van digitale laag 7. “.

Laag 7 bestaat uit diverse regionale DAB+-kanalen die samen een landelijk netwerk kunnen vormen. Een deel van capaciteit in deze laag zal in Oost en Noordoost Nederland gedeeltelijk worden gebruikt om ruimte te geven aan regionale commerciële radiozenders.