Nieuwe regels geoblocking gelden niet voor Caraïbische delen Nederland

De nieuwe Europese regels die per 1 mei gelden ten aanzien van geoblocking zijn niet van toepassing op de Caraïbische delen van het ‘Koninkrijk der Nederlanden’. Dit heeft een woordvoerder van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties tegenover deze website bevestigd.

Nieuwe regels

Per 1 mei zijn er nieuwe regels van de Europese Unie van kracht rond geoblocking. Deze nieuwe regelgeving maakt het mogelijk om in Nederland afgesloten online abonnementsdiensten op gelijke wijze te kunnen gebruiken in de landen die zijn aangesloten bij de Europese Unie. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld Netflix en Spotify, maar ook diensten als Ziggo GO, KPN Interactieve TV en FOX Sports GO.

Vakantie

In de media is gecommuniceerd dat deze wetgeving ook van toepassing is op landen die vallen onder het Koninkrijk der Nederland in het Caraïbisch gebied. Nederlanders die bijvoorbeeld voor werk of op vakantie op Aruba, Bonaire of Curaçao zijn zouden dus ook gebruik kunnen gaan maken van applicaties als Ziggo GO en KPN Interactieve TV. Dit is echter niet het geval volgens het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

LMO

Ook al is Nederland lid van de Europese Unie de nieuwe regels gelden niet voor eilanden als Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Maarten. Deze eilanden zijn wel onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden maar vallen onder de zogenaamde ‘Landen en Gebieden Overzee’ (LGO) van de Europese Unie.

“Regelgeving geoblocking niet van toepassing”

De relatie tussen de LGO en de Europese Unie wordt gereguleerd in het zogeheten LGO-besluit. Hoofdregel is dat EU-regelgeving géén werking heeft in de Caribische delen van het Koninkrijk. Er zijn echter gevallen bekend waar EU-regelgeving wel doorwerkt. Voor zover wij hebben kunnen achterhalen heeft de regelgeving met betrekking tot geoblocking van de Europese Unie geen betrekking op de Caraïbische delen van het Koninkrijk.”, aldus de woordvoerder tegenover deze website.

VPN

Om wel gebruik te maken van genoemde diensten kan eventueel wel gebruik worden gemaakt van een zogenaamde VPN-verbinding. Daarnaast bieden diverse televisie-aanbieders op de Caribische delen ook Nederlandse televisiezenders van bijvoorbeeld de NPO in HD-kwaliteit.