NPO, AVROTROS en NOS organiseren Eurovisie Songfestival 2020

NPO, AVROTROS en de NOS gaan samen het Eurovisie Songfestival 2020 organiseren in Nederland. Dat hebben de omroepen vandaag bekend gemaakt in een persbericht.

Duncan Laurence

Met 492 punten heeft Duncan Laurence gisteravond in Tel Aviv overtuigend het Eurovisie Songfestival 2019 gewonnen. Een historische prestatie waarmee “Arcade” zich, 44 jaar na de winst van Teach-In, mag scharen in de lijst met Songfestival-klassiekers.

Kijkcijfers

De finale van het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv heeft zaterdagavond 4.409.000 Nederlandse kijkers getrokken. Vorig jaar trok de finale van het festival nog een dikke 3 miljoen kijkers. Het programma was gisteravond het best bekeken televisieprogramma op de Nederlandse televisie.

Organisatie Eurovisie Songfestival in 2020

De overwinning van Duncan Laurence betekent dat Nederland het Eurovisie Songfestival weer mag gaan organiseren. De 65e editie van het festival zal een samenwerking zijn tussen NPO, AVROTROS en NOS, die namens de hele publieke omroep – ieder vanuit zijn eigen rol – de organisatie zal oppakken.

“Het festival is één van de grootste internationale evenementen en biedt geweldige kansen om Nederland wereldwijd op de kaart te zetten. Daarnaast past het uitstekend bij de verbindende rol die de publieke omroep in de samenleving wil spelen, omdat het evenement een groot bereik heeft bij diverse doelgroepen van jong tot oud.”, aldus de omroepen in een persbericht.

“Visitekaartje”

Het Eurovisie Songfestival 2020 moet een visitekaartje worden van Nederlandse creativiteit en media-innovatie, aldus de partijen. De komende weken zal er achter de schermen hard worden gewerkt om de plannen vorm te geven en een projectorganisatie neer te zetten.

“Geen extra geld voor NPO”

Premier Mark Rutte zegt voorlopig geen extra geld toe aan de publieke omroep om het festival te organiseren. Dit zei de premier vanmorgen in het programma WNL op Zondag. De organisatie van het festival zal tientallen miljoenen euro’s gaan kosten.

Video: