NPO FunX in actie tegen schuldenproblematiek onder jongeren

Vanaf deze week zet NPO FunX zich een jaar lang in tegen schuldenproblematiek onder jongeren.

Documentaire

De aanleiding is de spraakmakende documentaire “Lost Boys, 5 jaar later” (EO, te zien op NPO Start) die het verhaal vertelt van Jeansen “Demo” Djaoen, ex-bendelid van The Bloods en marketingmedewerker en reporterscoach bij FunX. Hoewel het hem gelukt is om uit een leven van criminaliteit te ontsnappen kampt hij met schulden. In de documentaire is te zien dat Jeansen zijn schulden probeert af te lossen en hoe hij vast zit tussen schuldeisers, de hulpverlening en zijn verleden.

“Tekent je hele leven”

Eva Hol, programmaleider FunX: “Als je jong bent en al zo diep in de schulden raakt door een systeem dat onvoldoende functioneert, tekent dat je hele leven. Je bent dan meer bezig met het aflossen dan het opbouwen van een toekomst. Er is nog te weinig aandacht voor hetgeen Jeansen en zoveel andere jongeren overkomt, ook onze luisteraars. Daar willen we het komend jaar verandering in brengen.”

Aandacht

De zender zamelt geen geld in, maar wil met deze aandacht jongeren die met schulden te maken hebben een stem geven en steunen. Zo verschijnen er portretten in beeld, online en on air portretten van jongeren die kampen met schulden en zal er in verschillende programma’s aandacht zijn voor het thema.

Ook zullen luisteraars met schulden gekoppeld worden aan een bekend persoon, zodat ze van elkaar kunnen leren en samen een stap kunnen zetten naar een oplossing. Daarnaast worden door het land Q&A’s georganiseerd waarbij jongeren in gesprek kunnen gaan met professionals en zo op weg geholpen kunnen worden.

Luisteren

De radiozender is te ontvangen in de vier grote steden via FM, landelijk via DAB+, diverse (digitale) radiopakketten en wereldwijd via Internet.

Sociale media: