NPO Radio 5 stopt vrijdag met reguliere programma via middengolf

NPO Radio 5 stopt drie dagen voor de afschakeling van haar middengolfzenders al met de reguliere programmering via de middengolfzender 747 kHz. Dit zei zendermanager Jurre Bosman van NPO Radio 5 tegenover het radioprogramma Medialand op Studio Alphen.

Afwijkend programma NPO Radio 5 op middengolf

NPO Radio 5 stopt per 1 september met de distributie van haar radiosignaal via de middengolf. De afgelopen weken zijn de luisteraars van NPO Radio 5 volop geïnformeerd over de afschakeling van de middengolfzenders. Via de grootste middengolfzender van NPO Radio 5, de 747 kHz vanuit de Flevopolder, is de laatste weken al een apart spotje te horen rond het nieuws over de afschakeling van de middengolf volgende week dinsdag.

Vanaf vrijdag zullen deze boodschappen worden geïntensiveerd en zal er via NPO Radio 5 op de middengolffrequentie 747 kHz een afwijkend programma te horen zijn waar luisteraars wordt opgeroepen om over te schakelen naar een alternatieve ontvangstmethode voor NPO Radio 5.

“Zender met muisklik uit”

Op maandag 31 augustus, de laatste dag waarop NPO Radio 5 via de middengolf uitzendt, zullen allen maar spotjes te horen zijn over de naderende afschakeling. “Het uitzetten van de middengolfzender gaat in de nacht van maandag op dinsdag met een muisklik”, aldus Bosman tegenover de lokale omroep.

Luistercijfers

Bosman schat dat er ongeveer tussen 150.000 en 200.000 luisteraars van NPO Radio 5 de zender via de middengolf ontvangen. “Ongeveer 20 procent van de luisteraars van NPO Radio 5 luistert via de middengolf”, aldus Bosman. Hij verwacht dat het afschakelen van de middengolfzenders van NPO Radio 5 een kleine invloed zal hebben op de luistercijfers van de radiozender. “Ik verwacht dat het een paar tienden scheelt in de luistercijfers”, aldus Bosman tegenover Studio Alphen. NPO Radio 5 heeft een uitgebreide voorlichtingscampagne gehouden onder haar luisteraars om de luisteraars te wijzen op de ontvangstalternatieven.

DAB+

Een van deze alternatieven voor de ontvangst van NPO Radio 5 is DAB+, digitale radio via de ether. Het netwerk van de NPO wordt de komende maanden uitgebreid met een groot aantal steunzenders. “Er wordt hard aan gewerkt door KPN om de indoorontvangst van de NPO te verbeteren. Over zes maanden moet dit project zijn afgerond en moeten de 48 steunzenders van de NPO voor DAB+ operationeel zijn”, aldus Bosman.

Luister het interview met Jurre Bosman / Zendermanager Radio 2 en Radio 5 op Medialand / Studio Alphen:

https://soundcloud.com/medialandnl/interview-met-jurre-bosman-radio-5-en-de-middengolf

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.