OPEN Rotterdam blijft de lokale omroep van Rotterdam

OPEN Rotterdam mag zich ook de komende vijf jaar de lokale omroep van Rotterdam noemen. Het Commissariaat voor de Media zal echter het uiteindelijke besluit nemen.

Advies

In de nacht van donderdag op vrijdag heeft de Gemeenteraad van Rotterdam besloten het Commissariaat voor de Media te adviseren om de huidige Rotterdamse omroep OPEN Rotterdam ook voor de komende vijf jaar aan te wijzen als de lokale publieke omroep van Rotterdam. Hiermee sluit de Gemeenteraad zich aan bij het eerdere advies van het College van B&W van Rotterdam en de externe adviescommissie.

SSMR

Naast OPEN Rotterdam was ook de SSMR (Stichting Samenwerkende Mediapartijen Rotterdam) in de race voor de licentie. Een adviescommissie adviseerde eerder al om de licentie voor lokale omroep in de havenstad te gunnen aan OPEN Rotterdam.

Radio

In tegenstelling tot OPEN Rotterdam had SSMR het voornemen om een radiozender te starten in Rotterdam. OPEN is in 2015 gestopt met haar radio-uitzendingen omdat de omroep zich meer wilde gaan richten op online berichtgeving en sociale media. De adviescommissie is er “niet van overtuigd dat met een radiozender een lokale omroep in Rotterdam een grote meerwaarde wordt geboden en in een grote latente behoefte in de stad voorziet, temeer daar RTV Rijnmond een goed radioproduct biedt.

Dankbaar

OPEN Rotterdam is “dankbaar voor de erkenning, de steun en het vertrouwen van de raadsleden en het College van B&W en hoopt dat het Commissariaat voor de Media dit advies overneemt en OPEN Rotterdam aanwijst als lokale omroep voor de periode 2018-2023 en hiermee de huidige concessie verlengt.“, aldus de lokale omroep in een reactie.

Minder budget

OPEN Rotterdam zal het de komende jaren wel met een kleiner budget moeten doen. “We krijgen 135.000 euro minder, maar wij zijn creatief. We werken met kleine middelen, zoals filmen met een smartphone. Binnenkort presenteren wij onze plannen voor de toekomst.” Laat hoofdredacteur Rob Freijssen weten tegenover Radio Rijnmond.

Commissariaat voor de Media

Het Commissariaat voor de Media neemt het uiteindelijke besluit welke omroep zich de komende vijf jaar lokale omroep mag noemen in Rotterdam. Hierbij neemt de instantie vrijwel altijd het advies van de gemeente over.