Overheid start consultatie over digitale ethertelevisie

De overheid is deze week van start gegaan met een online consultatie over de toekomstplannen die zij heeft met digitale televisie via de ether (DVB-T).

Veilen

Op 31 januari 2017 loopt de vergunning voor commerciële digitale ethertelevisie af. Deze is momenteel in handen van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en Digitenne, een dienst van telecomaanbieder KPN. Minister Henk Kamp van Economische Zaken wil de commerciële vergunning die momenteel in handen is van Digitenne via een veiling opnieuw ter beschikking te stellen aan de markt. De plannen hiervoor zijn deze week bekend gemaakt.

Consultatie

Via de openbare voorbereidingsprocedures wordt het bekendmakingsbesluit en een wijziging van het Nationaal Frequentieplan voorbereid door het ministerie. Het ontwerpbekendmakingsbesluit regelt dat de vergunning voor commerciële digitale ethertelevisie wordt geveild en geeft tevens aan welke rechten en plichten de nieuwe vergunninghouder heeft. De wijziging van het Nationaal Frequentieplan schrapt de verplichting om de techniek DVB-T te gebruiken. De consultatie biedt de mogelijk om te reageren op de voorstellen van de minister. De consultatie duurt tot en met 24 maart 2016 en vindt primair plaats via internet. Ook kan een schriftelijke reactie worden ingediend.

Veilen vanaf nul euro

Uit de documenten die het Ministerie van Economische Zaken heeft gepubliceerd blijkt dat er geen startprijs komt voor de digitale etherfrequenties. Wanneer er zich maar één kandidaat meldt voor de veiling dan vindt er geen veiling plaatst en worden de licenties voor nul euro uitgegeven. Kandidaten die mee willen doen moeten wel een bankgarantie van 1 miljoen euro hebben. Dit om zogenaamde ‘kansloze bieders’ uit te sluiten.

KPN

KPN, de huidige vergunninghouder van de digitale etherfrequenties heeft al gevraagd bij de minister om de huidige licentie met twee jaar te verlengen tot 2019.  Deze verlenging is volgens KPN nodig om de “continuïteit van de dienstverlening voor de honderdduizenden gebruikers te waarborgen.”.

Volgens KPN is het onmogelijk om een eventuele transitie naar de nieuwe situatie te realiseren in deze relatief korte periode. Naar de toekomst toe wil KPN Digitenne als innovatieve dienst in het volledige TV aanbod (naast iTV en Play. van KPN) verder ontwikkelen met onder andere de nieuwe technologie DVBT2. KPN krijgt nu de kans om haar visie kenbaar te maken in de consultatie.

Meer informatie over de consultatie over digitale televisie via de ether is hier te vinden.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.