Frequenties digitale ethertelevisie (DVB-T) worden geveild

De frequenties voor digitale televisie via de ether (DVB-T) worden dit jaar geveild. Dit bericht het ministerie van Economische Zaken in een ontwerpbesluit. Momenteel worden de frequenties gebruikt door Digitenne van KPN. Deze vergunning loopt in 2017 af.

Geveild tot 2030

Het Ministerie van Economische Zaken had eerder plannen om de frequenties voor DVB-T met drie jaar te verlengen. Aangezien er meerdere geïnteresseerden zijn voor de frequenties ziet het ministerie daar nu van af. De frequenties worden geveild voor een periode van tot 2030. Hierbij moet een gedeelte van de frequentieruimte die momenteel nog wordt gebruikt voor digitale ethertelevisie in 2020 worden verlaten. De frequentieruimte ronde 700 MHz-band zal vanaf 2020 worden ingezet voor mobiele telecommunicatie.

DVB-T2

Aangezien de frequentieruimte voor digitale televisie minder groot wordt raadt het Ministerie van Economische Zaken aan aan de toekomstige provider om te gaan uitzenden in de nieuwere uitzendnorm DVB-T2. Deze norm is de opvolger van de huidige uitzendnorm DVB-T waarin ook Digitenne momenteel uitzendt. De nieuwe norm maakt het mogelijk om meer zenders per frequentie in te zetten en in HD-kwaliteit uit te zenden. Nadeel is wel dat bestaande ontvangers voor digitale televisie niet meer zullen werken en vervangen dienen te worden door DVB-T2-apparatuur.

Continuïteit

In het ontwerpbesluit geeft het Ministerie van Economische Zaken aan dat er tenminste 25 televisiezenders te zien moeten zijn alsmede een aantal radiozenders.
Opvallend is dat de verplichting wordt gesteld dat in ‘redelijke’ kwaliteit moet worden uitgezonden,maar ook dat het om zenders gaat die ‘hoofdzakelijk door derden zijn geproduceerd’. Hierdoor zouden tv-omroepen zelf voor een bod mogelijk afvallen. Het aantal te vergunnen multiplexen is beperkt tot 4, net als thans het geval is. Hierdoor is er geen significante uitbreiding te verwachten, zeker als in DVB-T2 H265 in HD zou worden uitgezonden.

NPO en minder regionale muxen

De NPO krijgt – zo blijkt uit het document – ook een multiplex vergund. In tegenstelling tot thans het geval is, zullen de NPO-frequenties niet meer opgedeeld zijn in 13 regio’s, de regionale publieke zenders volgend. Er zullen slechts 7 regionale multiplexen worden vergeven aan de NPO. Daarbij worden o.a. de multiplexen Limburg en Noord-Brabant, noord-oost Nederland en Rijnmond/Zeeland samengevoegd. Wat dit betekent voor de regionale zenders is daarmee niet duidelijk.

Aanvragen voor de vergunning kunnen vanaf 25 april 2016 worden ingediend en dienen uiterlijk 17 mei 2016 om 24:00 per post te zijn ontvangen bij het Agentschap Telecom.

Alle informatie rond het ontwerpbesluit zijn te vinden via de website van het Ministerie van Economische Zaken.

2 reacties

  1. Nou ik heb mijn nieuwe kastje al ontvangen en aangesloten
    het heeft een voordeel ik kan via de audio scart uitgang ook geluid over mijn speakerboxen laten lopen
    en zo dus ook radio beluisteren zonder tv
    dus het nieuwe kastje heeft ook wel weer een voordeel
    het beeld is ook prima en nu maar afwachten wanneer HD TV ons volgend jaar zal bereiken en hoe of dit zal zijn
    Mag aannemen dat het wel een vooruitgang mag zijn zowel beeld als geluiid

  2. ik neem aan dat de zenders Ned 1 2 3 en regio omroep vrij blijft te ontvangen zonder enig abonnement
    dat is immers verplicht

    verder is het af te wachten of de ontvangst met HD digitenne goed en stabiel beeld oplevert
    momenteel blijken er in het noorden klachten te zijn over de kwaliteit van HD TV Nieuwe vorm
    er zijn nogal wat beren op de weg en die kastjes daar zijn velen ook niet blij mee
    wat een gestuntel in deze moderne digitale wereld dat dit zo moeilijk moet zijn
    Of moet het allemaal zo goedkoop mogelijk ?
    we zijn met onze huidige digitenne met smartcard dik tevreden
    het is altijd deze verdomde (R)overheid die zo nodig alles moet veranderen en de burger daar door op kosten
    en ongemak gejaagd wordt

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.