Petitie gestart voor behoud ‘De Staat van Stasse’ op NPO Radio 2

Op internet is een petitie gestart voor het behoud van het radioprogramma De Staat van Stasse van Stefan Stasse op NPO Radio 2. De Staat van Stasse is momenteel elke maandag-, dinsdag-, woensdag- en donderdagavond tussen 20-22 uur te horen bij de KRO-NCRV op NPO Radio 2.

Programmering

Deze week werd bekend dat de Raad van Bestuur van de NPO (Nederlandse Publieke Omroep) het voornemen heeft om het programma te verhuizen van NPO Radio 2 naar NPO Radio 5. De zendtijd van De Staat van Stasse wordt dan ingezet voor het programma van Annemieke Schollaardt (AVROTROS). Schollaardt moet op haar beurt de zendtijd tussen 14-16 uur inleveren om plaats te maken van Rob Stenders voor BNN-VARA.

Rechter

De omroep KRO-NCRV heeft eerder al te kennen gegeven naar de rechter te stappen als het programma van Stefan Stasse moet verdwijnen. “Wij vinden het plan om De Staat van Stasse weg te halen van NPO Radio 2 absoluut niet in het belang van de luisteraar. Wij steunen de luisteraars die hier kwaad over zijn. Het verdwijnen is voor ons onacceptabel en niet aan de orde. Als dit voornemen wordt doorgezet,
zullen wij juridische stappen overwegen om dit te voorkomen.“, aldus Mediadirecteur Jochem de Jong van KRO-NCRV eerder het Algemeen Dagblad.

College van Omroepen

Omroepen krijgen nog een mogelijkheid om met een alternatieve programmering te komen voor de genoemde tijdslots. “Met deze extra stap naar het College van Omroepen, biedt de NPO (naast de reguliere procedures) de omroepen een extra mogelijkheid om met een alternatief te komen.”, aldus de raad.

Petitie

Inmiddels is er op Internet een petitie gestart om de verhuizing van De Staat van Stasse van NPO Radio 2 naar NPO Radio 5 te voorkomen. “Het mooiste programma van de Nederlandse radio dreigt te verdwijnen van Radio 2. Dit is het plan van de bestuurders zonder rekening te houden met de luisteraars. Dit kan natuurlijk niet! Om de Staat op radio 2 te handhaven, starten wij, de luisteraars, deze petitie: want de Staat is van ons! En de Staat moet blijven!.“, aldus de initiatiefnemers op de website Petitie24.nl.

De petitie is inmiddels ondertekend door meer dan 650 fans van het programma. De petitie kan hier worden ondertekend.