(C) Mediamagazine

Petitie: Behoud middengolfuitzendingen Groot Nieuws Radio

Er is een petitie gestart om de middengolfuitzendingen van de radiozender Groot Nieuws Radio te behouden.

Middengolf

Het uitzenden via de middengolffrequentie 1008 kHz wordt voor de radiozender vanaf september lastig omdat hun uitzendlocatie in Zeewolde per die datum onbruikbaar wordt. De Autoriteit Consument en Martkt (ACM) wees een paar weken geleden een verzoek af om vanaf september gebruik te blijven maken van de zendmast waarmee Groot Nieuws Radio uitzendt via de middengolf.

“Geluid laten horen”

Luisteraars vragen nu via een petitie aan de zendereigenaar om Groot Nieuws Radio langer door te geven. “We moeten als luisteraars een geluid laten horen”, zegt betrokken luisteraar Rianne Dekker.

Rianne Dekker is een van de beheerders van de Facebookgroep Vrienden van Groot Nieuws Radio, waar al een tijdje gebeden wordt voor de uitzendmogelijkheden van Groot Nieuws Radio. Daarnaast werd het idee geopperd om ook iets concreets te doen. “Als christenen zijn we soms wat te stilzwijgend, we mogen best een geluid laten horen als we het ergens niet mee eens zijn”, vertelt Rianne Dekker dinsdagavond in Wens op Groot Nieuws Radio.

“Belangrijk”

Volgens haar is de uitzending via 1008 AM belangrijk voor een groep luisteraars die minder te besteden hebben en nog niet alle moderne technieken in huis hebben. Ook chauffeurs en automobilisten luisteren onderweg nog vaak via de middengolf naar Groot Nieuws Radio.

NOVEC

In de petitie wordt onder andere gevraagd aan zendereigenaar NOVEC of de zendmast overeind gehouden kan worden, zodat de AM wat langer kan blijven bestaan, zo legt Rianne Dekker uit.

DAB+

De radiozender is naast haar uitzendingen via de middengolf in een deel van Nederland ook te ontvangen via de digitale ether (DAB+), Interactieve televisie en Internet. De radiozender heeft eerder aangegeven scenario’s klaar te hebben liggen om landelijk via DAB+ te gaan uitzenden. Toch wil de radiozender voorlopig ook blijven uitzenden op de middengolf omdat nog weinig luisteraars beschikken over een DAB+-radio.

Het tekenen van de petitie kan hier.