Petitie voor aanpassing Mediawet voor landelijke doorgifte regionale tv

Op Internet is een petitie gestart voor het aanpassen van de Mediawet zodat het verplicht is en wordt om alle regionale televisiezenders landelijk door te geven.

KPN

Vanaf 4 juli aanstaande zijn de televisiezenders van de regionale omroepen niet meer landelijk te zien bij KPN Interactieve TV. Momenteel zijn alle regionale televisiezenders landelijk te zien via KPN Interactieve TV. Daar komt vanaf 4 juli verandering in. Abonnees van KPN Interactieve tv zien vanaf 4 juli alleen nog hun eigen regionale televisiezender en de regionale tv-zender van de aangrenzende provincies. Dit is de zogenaamde wettelijke must-carry verplichting.

Inwoners in bijvoorbeeld de provincie Utrecht of Gelderland kunnen dan niet meer kijken naar de uitzendingen van Omrop Fryslân. Op de website van KPN is een overzicht van de regionale omroepen die straks per provincie zijn te zien

De regionale radiozenders blijven wel landelijk beschikbaar via KPN Interactieve tv. Een zelfde wijziging wordt ook doorgevoerd bij de providers Xs4All en Telfort.

“Jammer”

Gerard Schuiteman, directeur van ROOS, de overkoepelende organisatie van regionale omroepen in Nederland zei eerder tegenover website het jammer te vinden dat de provider stopt met het landelijk aanbieden van de regionale televisiezenders. “Ons was bekend dat KPN de distributie landelijk wilde stoppen en zich wil beperken tot de must-carry verplichting. Enerzijds jammer, anderzijds scheelt dit ons kosten voor rechten en weten we dat het kijkgedrag naar regionale omroepen buiten hun verzorgingsgebied en aangrenzende provincies (want dat is wat de must-carry betekent) minimaal is.”, aldus Schuiteman tegenover deze website.

Kijkers

Teleurgestelde kijkers hebben inmiddels een petitie gestart op Internet op de must-carry verplichting met betrekking tot de regionale omroepen aan te passen. De initiatiefnemers pleiten er voor dat het wettelijke minimum voor de doorgifte van regionale tv-zenders aan te passen in de Mediawet. De ondertekeningen van de petitie zullen eind september worden overhandigd aan de Tweede Kamer.

De petitie kan hier worden ondertekend.