Regionale radiozenders behouden landelijk bereik bij KPN

De radiozenders van de regionale omroepen blijven een landelijk bereik behouden via KPN Interactieve Televisie. Dit heeft Stichting ROOS bevestigd tegenover deze website.

Wijzigingen

KPN heeft aangekondigd per juli wijzigingen door te voeren in haar dienst Interactieve Televisie. Vanaf 4 juli kunnen abonnees van KPN Interactieve Televisie alleen nog kijken naar de televisiezender van de regionale omroep van de eigen provincie en de omringende provincies. Momenteel zijn de tv-zenders van alle regionale omroepen van Nederland nog landelijk te zien bij de aanbieder.

Radiozenders

De radiozenders van de regionale omroepen blijven echter wel landelijk te beluisteren bij KPN Interactieve Televisie. Dit heeft Gerard Schuiteman, directeur van Stichting ROOS, bevestigd tegenover deze website. ROOS is de overkoepelende organisatie van publieke regionale omroepen in Nederland.

Klachten

Het stoppen van de landelijke doorgifte van alle regionale omroepen heeft al tot klachten geleid. Zo kan Jan Koster, directeur van Omrop Fryslân zich helemaal niet vinden in de wijzigingen die KPN doorvoert. Koster heeft bezwaar gemaakt tegen de wijziging en gaat met KPN in gesprek.

Lokale omroepen

Ook lokale omroepen zijn niet blij met de wijzigingen die KPN per juli doorvoert. Door de wijziging worden de lokale televisie- en radiozenders verplaatst naar een andere voorkeuze positie bij Interactieve Televisie. Deze nieuwe positie is volgens de de lokale omroepen minder goed vindbaar dan de bestaande positie. De overkoepelende organisatie van lokale omroepen in Nederland, de OLON, heeft inmiddels bezwaar gemaakt tegen de wijzigingen en gaat met KPN in overleg.

De wijzigingen worden niet alleen doorgevoerd bij KPN maar ook bij de dochterondernemingen van de aanbieder: Telfort en Xs4All.