Radio 538 stopt uitzendingen via de middengolf

De commerciële radiozender Radio 538 staakt op korte termijn haar uitzendingen via de middengolf in Limburg. Dit heeft een woordvoerder van de radiozender tegenover MediaMagazine bevestigd.

Geen FM-dekking

Radio 538 zendt al jaren uit via de middengolf in Limburg op de frequentie 891 kHz. Deze frequentie is in 2003 in gebruik genomen omdat het FM-frequentiepakket van Radio 538 geen dekking biedt in Zuid Limburg. De zender in Hulsberg was daarvoor in gebruik door de publieke omroep voor de programma´s van onder andere NPO Radio 1.

“Niet langer noodzakelijk”

Radio 538 geeft aan op korte termijn de uitzendingen via de middengolf te gaan staken: “We zijn inmiddels via DAB+, internet en kabel overal goed te ontvangen in Limburg en achten de steunzender op de middengolf daarom niet langer noodzakelijk.”, aldus Maud Burgers, woordvoerder van de radiozender tegenover deze website. Wanneer de middengolfzender exact uit de lucht wordt gehaald is nog niet bekend. De verwachting is dat de afschakeling binnen een maand wordt uitgevoerd.

Kleinvermogen middengolf

De vergunning van Radio 538 voor de middengolffrequentie in Limburg loopt in ieder geval nog tot 1 september 2017. Daarna is het mogelijk om de frequentie voor vijf jaar te verlengen. Radio 538 maakt geen gebruik van deze mogelijkheid waardoor de vergunning terugvalt naar de overheid. De kans is aanwezig dat de frequentie in de toekomst wordt ingezet voor kleinvermogen middengolfzenders in de regio Limburg.

Radio Maria

De middengolfzender van Radio Maria in Aarle-Rixtel op 675 kHz is momenteel uit de lucht. De zender zou te kampen hebben met technische problemen en hoopt binnenkort weer de uitzendingen te herstarten op de middengolf. Radio Maria zendt sinds een aantal maanden uit vanuit het Brabantse Aarle-Rixtel nadat de zendinstallatie van Radio Maria in Lopik was ontmanteld. Radio Maria moet verplichting via de middengolf uitzenden om aanspraak te maken op de gekoppelde digitale capaciteit via DAB+.

Audio:

Maandag 1 augustus was er in het programma Medialand op Studio Alphen een thema uitzending te horen over de middengolf. Aan het woord komen o.a. Piet van de Vooren (middengolfkenner), Wilco Verkerk (Wereldstad Rotterdam) en Bart Serlie (Radio Groeistad) waarbij onder andere wordt stil gestaan bij de laagvermogen middengolfzenders.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.