Radio Bloemendaal neemt afscheid van middengolf

De kerkzender Radio Bloemendaal is vandaag voor het laatst te horen via de middengolf. De radiozender richt zich vanaf nu op Internet met een online live-programmering en podcasts.

Samenwerking

Radio Bloemendaal is een initiatief van Protestantse Gemeente van Bloemendaal / Overveen en de stichting Kerk Zonder Grenzen. De radiozender zendt sinds 1924 al haar programma’s uit via de ether. Zowel aan de uitzendingen via de middengolf op 1116 kHz als de samenwerking tussen de kerkgemeente en de stichting Kerk Zonder Grenzen komt met ingang van 1 oktober een einde.

Problemen

De laatste maanden had Radio Bloemendaal te kampen met veel technische problemen met haar middengolfzender. Zo brak in januari van dit jaar een antennemast af en moesten in de zomermaanden de uitzendingen tijdelijk worden gestaakt vanwege de droogte.

Einde

Vandaag, zondag 30 september is voor de laatste keer de zondagsdienst in de Dorpskerk van Bloemendaal op de radio via AM 1116 te horen. “Daarna kan iedereen de diensten en alle andere programma’s van Radio Bloemendaal digitaal beluisteren, op de computer, de iPad of smartphone. On demand, zoals dat heet, oftewel op afroep”, aldus de radiozender

DAB+

De radiozender hoopt in de toekomst ook weer via de digitale ether (DAB+) te beluisteren te zijn. “Helaas is dit nu nog niet zover, maar voor de nabije toekomst geldt het als een reële optie. Via de website wordt u op de hoogte gehouden van de deze mogelijkheid.“, aldus Harry Dijkhuizen van de radiozender.

KZG

Ook de samenwerking met stichting Kerk Zonder Grenzen (KZG) stopt per 1 oktober. KZG heeft besloten dat als Radio Bloemendaal stopt met uitzenden via de ether, er geen onderlinge binding meer is, ook omdat de vraag naar pastorale zorg, het oorspronkelijk doel van KZG, vrijwel nihil geworden is. “Daar de stichting ook gericht is op de toekomst, slaat zij andere wegen in en stopt met het maken van programma’s en kerkdiensten.”, aldus Dijkhuizen.

Binnenkort wordt een vernieuwde website voor Radio Bloemendaal in gebruik genomen. Tot die tijd kunnen de uitzendingen van de radiozender hier worden beluisterd via de bestaande website.