Radio Bloemendaal kan weer uitzenden via de middengolf

(update) Radio Bloemendaal kan vanaf zondag weer gaan uitzenden via de middengolf. De radiozender was sinds de storm van 18 januari van dit jaar niet meer te beluisteren via de ether. In delen van Zuid-Holland is sinds vrijdag ook een nieuwe radiozender te horen via de middengolf: Westcoast AM.

Kerkzender

Radio Bloemendaal is sinds 1924 de kerkzender van de Protestantse Gemeente van Bloemendaal en Overveen, vroeger de Gereformeerde Kerk van Bloemendaal. De radiozender is iedere zondag te beluisteren van 9.00 tot 21.00 uur en iedere dinsdag van 12.00 tot 13.30 uur. Naast internet en de app van de radiozender is Radio Bloemendaal ook te beluisteren via de ether: middengolffrequentie 1116 kHz. De zender is het best te ontvangen in een straal van circa 30 km rondom Bloemendaal.

Mast geknakt

Op donderdag 18 januari brak één van de masten van de antenne-installatie van de kerkzender af tijdens een zware storm. Hierdoor kon de radiozender sinds die dag niet meer uitzenden via de middengolf. Ook KPN maakt gebruik van de zendmast van de radiozender voor haar mobiele netwerk. In samenwerking met KPN is de mast gedeeltelijk herbouwd en kunnen de uitzendingen vanaf zondag 25 februari ook weer via de middengolf worden beluisterd.

Minder vermogen

Radio Bloemendaal zendt voorlopig wel uit met minder vermogen dan normaal. “Omdat de nieuwe antenne iets korter is dan vroeger, moest deze opnieuw worden ingesteld op de 500 Watt zender. Dat is helaas niet goed gelukt. Daarom hebben we teruggegrepen op onze oude 50 Watt zender.“, aldus de radiozender. Er wordt nog actie genomen om te proberen de 500 Watt zender weer in de lucht te krijgen in de nabije toekomst.

Westcoast AM

Sinds vrijdag 23 februari is er in delen van Zuid-Holland ook een nieuwe radiozender te horen via de middengolf. Vanuit Katwijk aan Zee is Westcoast AM te horen op 1395 kHz. De radiozender maakt gebruik van een frequentie die sinds medio 2016 in handen is van Vooren Media uit Warmond. Op Westcoast is voornamelijk classic rock-muziek te horen.

Tot eind vorig jaar is deze frequentie geheel ongebruikt geweest. Eind 2017 heeft Impact AM een aantal maanden uitgezonden op deze frequentie. Impact AM hoopt binnenkort te kunnen starten met haar uitzendingen op de eigen frequentie 1332 kHz.

Sociale media: