Radio Emmeloord stopt met uitzenden via middengolf

(update) Radio Emmeloord stopt vanaf 10 mei 2019 met haar uitzendingen via 1224 kHz op de middengolf. De radiozender gaat zich richten op haar uitzendingen via Internet en in de toekomst eventueel via DAB+.

Radio Emmeloord

Radio Emmeloord zendt al meer dan twee jaar uit via een laagvermogen vergunning op de middengolf. In de eerste periode werd er uitgezonden via de 747 kHz en sinds een klein jaar via de 1224 kHz. Onlangs werd nog het tweejarig bestaan van de radiozender gevierd.

Vergunning

De radiozender heeft aangegeven vanaf 10 mei aanstaande te stoppen met de uitzendingen via de middengolf. Vanaf die datum vervallen de huidige vergunningen voor de laagvermogen middengolfuitzendingen. Agentschap Telecom heeft inmiddels aangegeven door te willen gaan met het uitgeven van vergunningen voor laagvermogen middengolfzenders. Hoe deze vergunningen eruit komen te zien en hoe de vergunningen verdeeld gaan worden is nog niet duidelijk.

Stoppen

Radio Emmeloord is niet de eerste laagvermogen middengolfzender die heeft aangegeven haar uitzendingen te stoppen. Ook Q-AM heeft ook al aangegeven hun uitzendingen te staken via de middengolf. De oplopende kosten en het geringe aantal luisteraars zijn vaak de oorzaak van het besluit om te stoppen. Naast de kosten voor de vergunning bij Agentschap Telecom moet er ook betaald worden voor een vergunning bij het Commissariaat voor de Media en muziekrechtenorganisaties zoals BUMA/Stemra en SENA.

Radio Babylona

Ook Radio Babylona uit het Groningse Musselkanaal stopt per 31 december aanstaande haar uitzendingen via 675 kHz middengolf. De eigenaar van de radiozender heeft aangegeven zich te gaan richten op zijn hobby als zendamateur en kan daarom de uitzendingen van de middengolfzender niet combineren. “Qua luisteraars was ik nog aardig verrast hoeveel er nog na me luisterden, veel mooie reacties gekregen. Ze vinden allemaal jammer dat ik stop, het zit goed aan de band qua geluid en muziek. Maar begrijpelijk onder de zendamateurs, zodat er weer een nieuwe uitdaging open staat qua zendgebeuren.“, aldus Marcel Jansen van Radio Babylona.

Antennelocatie

Daarnaast is het vaak moeilijk om een goede antennelocatie te vinden voor de uitzendingen. Zo zijn Extra AM (Amsterdam) en Euregio Radio op zoek naar een nieuwe locatie voor hun antennes voor de middengolfuitzendingen.

Luisteren

Radio Emmeloord is tot 10 mei 2019 nog te beluisteren in de regio Emmeloord op 1224 kHz. Daarnaast is en blijft de radiozender te beluisteren via Internet.