Radio Netwerk Nederland gaat experimenteren met DAB+ in Friesland

Zenderexploitant Radio Netwerk Nederland (RNN) gaat binnenkort experimenteren met uitzending via DAB+, digitale radio via de ether in Friesland.

Experimenten

Het bedrijf Radio Netwerk Nederland heeft van Agentschap Telecom toestemming verkregen om twee maanden te experimenteren met DAB+ vanuit drie locaties in Friesland op kanaal 9B. Het gaat om uitzendingen vanuit de locaties Tjerkgaast, Heerenveen en Drachten met een vermogen van maximaal 50 Watt.

“Ervaring opdoen”

Nico Silvius, directeur van Radio Netwerk Nederland, wil meer ervaring gaan opdoen met DAB+-uitzendingen: “Radio Netwerk Nederland heeft op de FM nu 70 zenders in beheer. We willen nu meer ervaring gaan opdoen met uitzendingen via de digitale ether, DAB+. Van het Agentschap Telecom hebben we toestemming gekregen om twee maanden lang experimenten uit te voeren“,aldus Silvius tegenover deze website.

Meer zenders met minder vermogen

RNN wil de periode gaan gebruiken om te kijken of er een goed netwerk gebouwd kan worden waarbij meerdere opstelpunten met laagvermogen worden gebruikt in plaats van één zender met veel vermogen.

Volgens Silvius zullen er bestaande radiozenders te horen gaan zijn die nu ook al via DAB+ zijn te horen. Nico Silvius is naast eigenaar van RNN ook eigenaar van onder andere de radiozenders RADIONL, Waterstad FM en Joy Radio. Het is nog niet duidelijk wanneer de experimenten daadwerkelijk gaan starten.

Experimenten

In de periode van juni 2016 tot en met eind 2017 zijn er diverse experimenten uitgevoerd met DAB+ op lokaal niveau. Hierbij zijn er zowel positieve resultaten geboekt met het gebruik van één sterke zender voor een bepaald gebied als de ingezet van meerdere kleinere steunzenders die een bepaalde regio moeten dekken. Deze experimenten zijn per 1 januari van dit jaar allemaal stopgezet door Agentschap Telecom.