Zendmast Den Haag (C) Mediamagazine

Radiozenders blijven investeren in betere FM-dekking

Ondanks dat digitale radio de toekomst heeft blijven radiozenders investeren in het verbeteren van hun analoge FM-netwerk.

Slam!

Radiozender Slam! nam de afgelopen periode drie nieuwe steunzenders op de analoge FM-band in gebruik.Het gaat om steunzenders in Irnsum/Friesland (91,2 MHz), Alkmaar (90,0 MHz) en Den Haag (88,2 MHz).

Gedragslijn

De nieuwe steunzenders komen voort uit de zogenaamde ‘Gedragslijn netverbetering FM en bescherming paarse gebieden’. Van 1 juli 2013 tot 1 september 2015 konden radiozenders verzoeken indienen om hun dekking in hun zogenaamde “paarse dekkingsgebieden” te beschermen. Deze verbetering kan bestaan uit het plaatsen van extra steunzenders of het aanpassen van een bestaande zendinstallatie. In totaal zijn er tijdens de pilotperiode ongeveer 200 verbetervoorstellen ingediend.

Continueren

De verwachting is dat de Gedragslijn netverbetering FM en bescherming paarse gebieden in aangepaste vorm in de toekomst gecontinueerd gaat worden. Demissionair minister Henk Kamp is bezig met een voorstel om de gedragslijn in aangepaste vorm te continueren.

Voorstellen

Een aantal voorstellen die tijdens de pilot van de gedragslijn waren goedgekeurd zijn door de radiozenders nog niet uitgevoerd. Jongerenzender Slam! heeft nu een drietal van deze netverbeteringen alsnog doorgevoerd.

FM

Ondanks het feit dat de radiozender landelijke dekking heeft via de digitale ether (DAB+) blijft voor de radiozenders een goede dekking via de FM-band van groot belang. Vorig jaar werd bekend dat in nog geen 6 procent van de huishoudens een DAB+-radio aanwezig was en dat bij jongeren het aantal DAB+-radio’s zelfs is afgenomen.

Internet

Via Internet is de jongerenzender naast de radiozender Slam! zelf ook te beluisteren met een aantal themakanalen: Non-Stop, Hardstyle, The Boom Room en Juize!. Voor een overzicht van de livestreams van Slam! kan je hier terecht.