Regionale commerciële radiozenders kunnen vergunning verlengen

De procedure voor regionale commerciële radiozenders die uitzenden via de FM en radiozenders die uitzenden via de middengolf voor het verlengen van hun vergunning gaat 12 januari 2017 van start.

Vijf jaar verlengd

Naast uitzendingen via FM of middengolf blijven deze radiozenders ook verplicht om vanaf september 2017 uit te zenden via DAB+. De minister van Economische Zaken heeft de procedure voor het verlengen van de vergunningen per 1 september 2017 met vijf jaar verlengd bekendgemaakt. Radiozenders moeten wel investeren in de verbetering van het bereik van digitale radio via de ether (DAB+).

Digitaliseringsplan

De zenders hebben hiervoor een zogenaamd digitaliseringsplan moeten indien bij het ministerie van Economische Zaken. Deze plannen zijn beoordeeld door onder andere een onafhankelijk adviesbureau.

Drie vergunningen worden niet verlengd

Drie vergunningen voor middengolffrequenties worden niet verlengd. Het gaat om drie middengolfvergunningen van Quality Radio BV. Deze vergunninghouder heeft volgens het ministerie geen robuust digitaliseringsplan ingediend. Het gaat om de frequenties 1224 kHz (kavel C05), 1332 kHz (kavel C07) en 1584 kHz (kavel C09). Deze frequenties worden waarschijnlijk per 1 september ingezet voor laagvermogen middengolfvergunningen in delen van Nederland.

Radio 538

Ook kavel C06 (891 kHz) komt niet voor verlenging in aanmerking. De vergunninghouder, Radio 538, gaat de vergunning per 31 december aanstaande inleveren bij de overheid. Het Agentschap Telecom gaat deze frequentie ook inzetten voor laagvermogen middengolfzenders in Zuidoost Nederland.

Procedure

De overige vergunningen worden verlengd. Radiozenders kunnen in de periode van 12 januari 2017 tot en met 9 februari 2017 een aanvraag voor verlenging indienen. Voor een aantal regionale kavels in Oost Nederland moet de aanvraag persoonlijk worden ingeleverd bij het Agentschap Telecom. Dit heeft te maken met de beperkt digitale capaciteit voor radiozenders op het huidige netwerk in Noord en Oost Nederland (kanaal 6B).

Capaciteit

Voor regionale commerciële radiozenders in Noord en Oost Nederland wordt er door minister Kamp extra capaciteit voor DAB+ geclaimd. Dit heeft te maken met het feit dat elk FM-kavel vanaf 1 september 2017 recht heeft op een digitaal kavel. Niet alle vergunninghouders in deze regio kunnen terecht op huidige netwerk en dus wordt er extra capaciteit ingezet op kanaal 6C. De overige capaciteit in deze laag wordt zowel in de regio Noord Oost Nederland als de rest van Nederland in 2017 geveild.

Voor de regionale kavels B17 (Zwolle/Lelystad), B28 (Deventer), B30 (Winterswijk), B32 (Lichtenvoorde), B34 (Stadskanaal) en B37 (Appingedam)  dient de aanvraag persoonlijk te worden overhandigd bij het kantoor van het Agentschap Telecom in Groningen.

Voorkeur

Vergunninghouders van de betreffende kavels kunnen in hun aanvraag aangeven of zij een voorkeur hebben voor digitale capaciteit op het bestaande kanaal 6B of het nieuwe kanaal 6C. Vergunningen zullen op volgorde van binnenkomst worden behandeld. In geval van gelijktijdige ontvangst wordt de rangschikking door middel van loting vastgesteld aldus de regeling.

Bankgarantie

Vergunninghouders moeten bij de procedure voor de verlenging ook een bankgarantie tonen waaruit blijkt dat zij kunnen beschikken over 15.000 euro per vergunning. Een bedrijf dat meerdere vergunningen aanvraagt zal dus ook een hogere bankgarantie moeten overhandigen. De minister acht een bankgarantie noodzakelijk zodat kan worden aangetoond dat een bedrijf in staat is te investeren in uitbreiding van het digitale netwerk.

Sterke scheiding tussen landelijke en regionale radio

In de nieuwe regeling voor verlenging van de regionale vergunningen worden ook een sterkere scheiding gemaakt tussen landelijke en regionale commerciële radio. Het is in de nieuwe regeling niet langer toegestaan om (delen van een dag) een landelijk radiostation door te geven via een regionaal radiokavel.

“Het vervagen van het onderscheid tussen landelijke en niet-landelijke commerciële radio leidt bovendien tot een ondoelmatig en inefficiënt gebruik van de schaarse frequentieruimte. Het beleidsmatige uitgangspunt is een zo groot en veelzijdig mogelijk gebruik van de schaarse frequentieruimte te creëren voor commerciële radio.”, aldus de regeling.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.